in

Народният театър с проект за модерно арт пространство на открито

Проект за изключително иновативно и интерактивно пространство за изкуства в сърцето на София представя Народният театър „Иван Вазов“.

Конструкцията, наречена Пасаж „Иван Вазов“, е част от 38-те проекта, предложени по програмата „София избира“ на Столична община. Важното тук е, че гласът на гражданите ще определи кои от тях да получат финансиране.

За проекта може да се гласува на този адрес между 1 и 30 ноември 2020 г., а подробностите за неговите визии, можете да намерите тук.

Пасаж „Иван Вазов“ съчетава в себе си идеята за диалога между изкуството, което се променя постоянно, градската среда, която е динамичен и естествен организъм, и хората, които заедно с тези елементи сътворяват и пре-сътворяват града. Целта е това пространство да се превърне в модерна и привлекателна платформа както за жителите, така и за гостите на столицата и да стане територия на различни изкуства – театър, музика, балет, кино и т.н. Един от акцентите в програмата ще бъде свързан с най-голямото външно събитие на Народния театър – „Театър пред театъра“. Самите граждани също ще могат да дават предложения за това, какво биха искали да се случва в този своеобразен паноптикум.

проект

Пасаж „Иван Вазов“ ще бъде разположен по протежение на ул. „Иван Вазов“ в отсечката от ъгъла с ул. „Бенковски“ до ъгъла с каса „Юг“ на театъра на приблизително 1200 кв. м.

Архитектурната и съдържателна концепция, създадена от екип на театъра, черпи идеи от световни тенденции в дизайна и философията на артистични пространства. Проектът е замислен по начин, който ще позволи той да се използва по различно време на годината и съобразно климатичните условия благодарение на прозрачния си покрив и подвижни странични крила.

Като визия пасажът обединява шест панела с огледална повърхност, които наподобяват театрална кулиса, а отворите им – портала на сцената. Всеки един отвор е по-голям и предходния, за да може погледът фронтално да придобие илюзията за перспектива. Конструкцията завършва с огледален модул с кубична форма – символ на сценичната кутия. Всеки един от панелите също е огледален и така цялото пространство се превръща в активна форма на комуникация, където зрители и минувачи споделят преживяването в своеобразен визуален и емоционален колаж. Философията на огледалните повърхности е да даде възможност на пространството да се впише естествено, а не да нарушава градската среда със сградата-паметник на културата на Народния театър.

проект2

Вътре в пространството ще се случва магията на изкуството, като всеки един от панелите може да се прекомпозира така, че да създава различни пространства.

Конструкцията завършва с огледален модул с кубична форма. Тя е препратка към естествената архитектурна среда на павираната улица, чиято настилка е разграфена в логиката на квадрат. Абсолютно тъмен отвътре, кубът сам по себе си е символ на сценичната кутия. Средата в него, в която са видими елементи от сценичен декор и реквизит, ще „оживява“ благодарение на приложение за добавена реалност, чрез което ще се доближим максимално до виртуален сюжет на представление. Зрителите винаги са проявявали интерес към това, което се случва зад видимото по време на спектакъла, зад кулисите и да се поставят на мястото на актьора, да бъдат на сцената и да станат част от живото случване на едно театрално представление, да го преживеят лично.

Съдържанието на апликацията може да се разшири според нуждите и на други театри, културни институти, туристически маршрути и активности, свързани с жителите и гостите на града. В частност за театъра, апликацията ще съкрати и процеса на закупуване на билети за представления, като посетителите ще могат да го правят директно чрез нея. Всички материали и самата апликация ще бъдат двуезични – на български и английски език.

източник: impressio.dir.bg

Обявиха окончателните номинации за наградата „Перото“ 2020

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

борисов

„Господ“ Борисов шкартира Ананиев: Вдигам заплатите на лекарите с 600 лева, а на санитарите – със 120 лв.

социалните

„Социалните“ узакониха безхаберието си в Закона за личната помощ