in

Задължителен безплатен тест на влизане в театър или кино

Безплатен, но задължителен бърз антигенен кръвен тест ще бъде правен на всеки зрител, който влиза в театрална зала, в киносалон или в която и да е друга държавна културна институция.

Новината съобщи в предаването „Култура.БГ” на БНТ министърът на културата Боил Банов. По думите му, това е разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов и в момента се разработва механизма на мярката, която ще бъде въведена още преди края на тази година. Целта е да се увеличи тестваното население и да се осигури допълнителна защита в културата.

Категорично няма да се затварят културни институти, независимо от развитието на епидемиологичната обстановка, заяви министър Банов. Според него най-защитени в държавата са културните пространства, където има разписан категоричен протокол, спазват се всички задължителни мерки.

„Театри, опери, филхармонии са за пример”, обяви министърът и допълни, че лично той тръгва на проверка из страната, за да се увери лично, че навсякъде са спазени условията.

„България е с най-интелигентното население в Европа”, подчерта Боил Банов, за да обоснове защо няма да затвори „местата на духа”.

Министърът съобщи и сумата, предвидена в бюджет 2021 за култура. Следващата година Министерството на културата ще разполага с 250 млн. лв. бюджет, с 28 милиона повече от миналата година. Служителите в държавните културни институции ще получат 10% увеличение на заплатите. С 25% ще бъде увеличен бюджетът на Националната библиотека, която министърът нарече „обект на националната сигурност”. 10% увеличение се очаква и за читалищата.

Народният театър с проект за модерно арт пространство на открито

По въпроса с разпределението на парите по Плана за възстановяване, министър Банов опроверга твърденията, че само 60 млн. евро от отпуснатите 12 милиарда ще бъдат вкарани в културата. Той подчерта, че към средствата за култура трябва да се смятат и парите, които ще отидат за саниране на сгради, в които се помещават културни институции, както и средствата, които ще бъдат използвани за дигитализиране на културното наследство.

През следващата седмица Министерски съвет ще приеме и окончателния вид на новия Закон за филмовата индустрия, в който са променени доста от критериите за оценяване на проекти, но най-вече е увеличена сумата за българско кино до 25 млн. лв. годишно, вече предвидени в бюджета на държавата извън общия бюджет за култура.

Цялото интервю на Боил Банов в „Култура.БГ“

източник: ploshtadslaveikov.com

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

документи-общество-хора

Удължиха срока на валидност на личните документи

роми

Танцуващите кючек роми са участвали в клинично проучване, а не са били в Covid-отделение