Home » Наука и технологии » Вижте как швейцарското роботизирано куче се научи да преодолява препятствия (ВИДЕО)

Вижте как швейцарското роботизирано куче се научи да преодолява препятствия (ВИДЕО)

Сподели новината

Инженерите от ETH Zurich представиха актуализирана версия на кучеподобния робот ANYmal, който вече е обучен да преодолява препятствията по различни начини и самостоятелно да взема решения за всяко от тях.

ANYmal преодолява препятствия чрез метода проба грешка: оценява препятствието и избира начин да го преодолее. Роботът може да се изкачи над него, да го прескочи, да пропълзи под него или да използва всякаква комбинация от движения, които е правил в миналото.

Създателите на робота са възприели интегриран подход към неговото обучение, съчетавайки софтуерен контрол, внедрен в предишни версии на проекта, и технологии за машинно обучение. Така движенията на самообучаващия се робот са изненадващо грациозни и ефективни, което го отличава от повечето подобни машини.

Алгоритмите за машинно обучение помагат на ANYmal да оцени и да се ориентира в обстановката; Роботът може гъвкаво да прилага голям набор от движения според нуждите, то използва своеобразната си библиотека, която непрекъснато се разширява.

Това помага на робота да стои уверено на неравни и хлъзгави повърхности. На практика ANYmal ще може да работи на промишлени и строителни обекти, както и при разчистване на отломки по време на природни бедствия. Повече за роботизираното швейцарско куче, вижте във видеото.

[embedded content]

Поставете оценка:
5

Оценка 5 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар