Home » Наука и технологии » Има ли полза от използването на биоетанол?

Има ли полза от използването на биоетанол?

38 барела е петролният еквивалент на хектар царевица, ако се преработи в биоетанол. От хектар царевица в САЩ се получават 3800 литра биоетанол, който се добавя към бензина в съотношение 10%. И на тази смес – бензин Е10 – там карат почти всички бензинови коли.

Бразилия е световен лидер в използването на биоетанол за транспорт. Около 20% от автомобилното гориво в тази страна е биоетанол, произведен от захарна тръстика. В САЩ биоетанол се прави от царевица. А делът му в баланса на автомобилното гориво е 5%. В бъдеще Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) прогнозира постепенно и стабилно нарастване на потреблението на биогорива със запазване на преобладаващия дял на биоетанола.

И в двете страни пътят към настоящите нива на използване на „зелено“ гориво обаче не беше бърз. Бразилия започна своето производство на биоетанол още през 70-те години на миналия век. А основният мотив бе е поскъпването на петрола.

В САЩ биоетанолът беше широко възприет в началото на века. И това беше комплексно решение, което трябваше да реши проблемите не само със скока на цените на петрола, но и проблемите на околната среда. Освен това използването на биоетанол допринесе за диверсификацията на енергийните източници.

Петролното лоби и руската следа

Сега, в Украйна периодично се засяга темата за производството на биоетанол като автомобилно гориво. Но това все още са несистемни движения, свързани със схеми, много подобни на корупционните. В обществото се изгради мнение, че това е някаква екологична глупост, зад която стоят „зелени“ хора от Европа.

Интересно е, че в Русия по време на дискусии на експертно ниво, рисковете от изчерпване на храната за бедните страни бяха посочени като основен недостатък. Така беше даден пример, че „за да напълните 25 галона етанол (95 литра) в резервоар на кола, ви трябват 450 фунта царевица (204 кг), което по отношение на калориите (според руските изчисления) е достатъчно, за да изхрани един човек за една година“. На руснаците беше казано и, че етанолът разваля двигателите.

Десетилетията на използване на биоетанол в САЩ и Бразилия обаче доказват, че техническите предизвикателства при използването на биоетанол са преувеличени. Тоест, в случай на използване на гориво с 10% алкохол, те не влияят на двигателите с вътрешно горене. А що се отнася до гладните в Африка, руският терор в Черно море и украинските пристанища доказва, че самата Русия сега стимулира това явление. Следователно остава да се разбере икономическата осъществимост на производството и използването на биоетанол.

В момента акцизните ставки за обикновения бензин и бензина с добавка на биоетанол в са еднакви. Тоест установен е пазарен паритет, който не позволява на веригите бензиностанции да се занимават с „машинации“. Или, както казват експертите, „арбитраж“ – когато на клиентите се продава бензин на редовни цени, без „алкохолна“ или екологична отстъпка.

Но в същото време в официалния счетоводен отдел горивото се отписва като „алкохол“ (ако за такова гориво се прилагат данъчни облекчения). Въпреки че опитът на САЩ доказва, че пълното използване на бензин Е10, когато всички горива на пазара съдържат биоетанол, също решава проблема с „арбитража“.

В момента фермерите имат няколко милиона тона непродадена царевица от предишната реколта. Тази година царевицата също е на добри нива. Но поради спада на пазарните цени на царевицата, тя носи загуби на фермерите. В крайна сметка нейната себестойност, според последните изчисления на UKAB (Украински клуб на аграрния бизнес), е 165 долара за тон, а цената е 125 долара.

От друга страна, дори при сегашните пазарни условия, царевицата като суровина за гориво е много по-изгодна от петрола. Според компанията UTC, която се занимава с проектиране и производство на биотехнологични инсталации, добивът на биоетанол е 400 литра на тон царевица.

При среден добив на царевица от 9.5 тона „горивният“ капацитет на декар е 3800 литра. Като вземем предвид, че средната европейска петролна рафинерия има производителност от около 100 литра бензин от барел петрол, получаваме текущата цена на барел „царевица“ от Украйна.

При сегашната цена на царевицата, цената на царевичния аналог на маслото, т.е. суровината за биоетанол, е 40 долара за барел. Това е 2.3 пъти по-евтино от пазарните котировки на петрола. В началото на септември цената на петрола сорт Брент бе около 90 долара за барел. С очертаващия се недостиг на петрол, цифрите ще растат още повече в полза на царевицата.

Поставете оценка:
3.1

Оценка 3.1 от 9 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар