Home » Наука и технологии » Как да разберем до колко км/ч издържат гумите на колата

Как да разберем до колко км/ч издържат гумите на колата

Сподели новината

Неведнъж сме спирали вниманието ви на различни надписи, нанасяни от производителите на автомобилни гуми върху продукцията им. Знаете ли обаче до каква скорост издържат гумите на вашата кола?

Освен името и модела на самата гума, на страничните бордове на гумите има букви и цифри, показващи техните размери, товароносимост, дата на производство и максимално допустимата скорост.

И докато за т.нар. DOT, показващ седмица и година на производство сме говорили неведнъж, то сега ще ви разкажем за максималната скорост, на която дадената гума може да издържи.

Тя е описана на всяка автомобилна гума, но не с цифри, а с буква, намираща се непосредствено след двуцифрено число, което от своя страна показва товароносимостта на гумата.

С едно изключение, въпросните букви следват латинската азбука и колкото по-назад са в нея, то толкова по-висока е допустимата скорост. Ето и нагледно коя буква на каква скорост отговаря.

Как да разберем до колко км/ч издържат гумите на колата

Поставете оценка:
4.4

Оценка 4.4 от 37 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар