Home » Наука и технологии » Нов процес прави колите Tesla много по-евтини (ВИДЕО)

Нов процес прави колите Tesla много по-евтини (ВИДЕО)

Tesla се приближава към нов производствен процес, който може значително да намали разходите и да увеличи производството на своите електрически превозни средства. Според източници , цитирани от Reuters , новият процес ще позволи на автомобилния производител да излее под налягане почти цялото дъно на автомобила като едно цяло, вместо да изгражда около 400 части, използвайки конвенционалните техники за производство на автомобили.

Настоящият процес на Tesla за изграждане на SUV-то модел Y вече включва уникално използване на масивни преси с ултрависоко налягане, които могат да формоват както предната, така и задната част на автомобила. Tesla нарича този процес „gigacasting“, който според някои експерти вече е много ефективен и рентабилен в сравнение с аналогичните процеси на други автомобилни производители. Но сега Tesla се стреми още повече да опрости и модернизира процеса.

Тайната новата техника на Tesla започва с актуализиран процес на производство на матриците, който според източниците на Reuters използва 3D печат и индустриален пясък. Когато се създават форми за разтопен метал, може да струва милиони, за да се направят прости настройки, когато се мащабират до размера на превозно средство, така че производителите на автомобили обикновено избягват опцията.

Но Tesla се движи напред, използвайки нова техника с пясък, която може да изгради матрицата слой по слой и да я направи по-лесна за промяна след това. Според Reuters алуминиевите сплави, използвани за производството на отливки, не се държат според очакванията, но специалистите по леене променят формулата на сплавта и фино настроийвят процесите на охлаждане и топлинна обработка, за да работят.

така, веднъж постигнато, Tesla може да излее цяло дъно от едно парче вместо две или повече с настоящия процес. Обикновено долната част на автомобила се изгражда чрез заваряване на части заедно и оставяне на куха подрамка, която структурно помага на автомобила в случай на катастрофа. Но Tesla планира да го направи в едно гигакастинг-парче, използвайки нова форма, която включва 3D отпечатани твърди пясъчни ядра вътре. След отливането пясъкът се отстранява, оставяйки същата куха подрамка, без да е необходимо да заварявате части.

Съобщава се аще, че новата техника за кастинг е в края на разработката, но има и някои пречки. Първо, източниците твърдят, че Tesla ще се нуждае от по-мощни „гигапреси“ и със значително по-големи размери в сравнение с вече използваните такива. Това също означава, че Tesla ще се нуждае от повече пространство, за да побере тези нови преси. Второ, при по-високи налягания техниката на 3D отпечатаната пясъчна сърцевина може да не работи. Друг вариант може да включва бавно инжектиране на разтопена сплав за поемане на пясъчните ядра, но това би забавило производството.

Ако Tesla успее се справи с тези трудности, това може да се окаже ключово за ускоряване на процеса на сглобяване. Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск спомена новия производствен процес, като част от третия си генерален план за компанията. Процесът може да ускори производството на автомобила, като започне с отливката от една част, боядисва само частите, които трябва да бъдат боядисани, и сглобява останалите части наведнъж.

Иновацията е в много по-голям мащаб, но иначе производствените пробиви на Tesla са подобни на начина, по който Apple премина към unibody дизайн за своите лаптопи – където пълната структура на продукта идва от машинна обработка на една алуминиева плоча и спестява разходи за сглобяване. Съобщава се, че Tesla планира да използва най-новите процеси на своя дългоочакван евтин електрически автомобил на стойност $25 000. Междувременно Tesla се разсейва с прекалено сложния дизайн и производствен процес на Cybertruck, който е в контраст с новото начинание.

По време на събитието на Tesla за Деня на инвеститора през март , Мъск описа планове за намаляване наполовина на производствените разходи на своите електромобили – ако инженерството проработи. Компанията вече намали цените на своите превозни средства, включително Model S и X, което може да означава, че Tesla очаква новия си процес съвсем скоро.

Поставете оценка:
4.4

Оценка 4.4 от 7 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар