Home » Наука и технологии » Представена е първата в света 3D отпечатана хуманоидна роботизирана ръка

Представена е първата в света 3D отпечатана хуманоидна роботизирана ръка

Сподели новината

Изследователи от ETH Zurich и Inkbit разкриха първата в света 3D отпечатана роботизирана ръка с човешки кости, връзки и сухожилия. За разлика от традиционните твърди роботи, това чудо е създадено с помощта на визуално контролиран мастиленоструен (VCJ) печат, преодолявайки ограниченията на стандартния 3D печат.

Процесът се нарича VCJ и използва меки, бавно втвърдяващи се тиоленови полимери, за да осигури безпрецедентна еластичност и гъвкавост на отпечатаните структури. Отличителна черта на това устройство е не само човешката вътрешна структура, но и бързият процес на сглобяване.

Системата за управление на VCJ е със затворен цикъл и позволява целият робот да бъде отпечатан наведнъж, намалявайки времето за проектиране и елиминирайки необходимостта от скъпи междинни стъпки.

Оборудвана със специални пластини за докосване и сензори за натиск, тази роботизирана ръка, моделирана на базата на MRI данни от истинска човешка ръка, има 19 сухожилни структури, което ѝ позволява да имитира естествените движения на китката и пръстите.

Поставете оценка:
5

Оценка 5 от 4 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар