Home » Наука и технологии » Проучване: Шофьорите не се доверяват на самоуправляващите се автомобили

Проучване: Шофьорите не се доверяват на самоуправляващите се автомобили

Сподели новината

Повече от половината шофьори не се доверяват на самоуправляващите се автомобили. Изследването е проведено от специалисти от Американската автомобилна асоциация. Според експертите по-голямата част от хората се страхуват от автономни автомобили. Една четвърт от анкетираните се чувстват несигурни и когато до тях се движи роботизиран транспорт. В същото време шофьорите отбелязват високото ниво на развитие на „умните“ системи за сигурност.

Изследователите свързват негативното отношение на шофьорите към самоуправляващите се автомобили с няколко нашумели инцидента с участието на такива превозни средства. Например General Motors спря работата на подразделението си Cruise, което се занимаваше с разработването на автономни системи. Причината е инцидент с автономна кола на компанията, при който пострада жена.

Ако през 2022 г. около 15 на сто от шофьорите са се доверявали на автономни автомобили, то тази година тази цифра е само девет процента. В същото време 60 процента от шофьорите искат да видят системи за аварийно спиране и поддържане на лентата в списъка с опции за своите превозни средства. Шофьорите вярват в ефективността на тези технологии. Тестовете обаче показват, че подобни опции помагат да се избегнат инциденти само в отделни случаи.

Поставете оценка:
5

Оценка 5 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар