Home » Наука и технологии » Създадени са батерии, които се гасят сами при пожар

Създадени са батерии, които се гасят сами при пожар

Сподели новината

Не е тайна, че батериите на смартфони и други устройства могат да се запалят поради механични повреди. Основната причина за това явление е съставът на използвания в тях електролит.

Международна група учени го замени с друга течност, като значително подобри противопожарната безопасност на батерията, като същевременно запази другите потребителски свойства.

Според проучването съвременните енергоемки батерии са относително запалими – при късо съединение температурата на батерията може да скочи със стотици градуси за няколко секунди и да доведе до пожар.

Разработената от учените батерия използва 3M Novec 7300 хидрофлуороетер вместо стандартния електролит с някои промени в химичния състав. Според изследователите прототипът на батерията може да работи една година без значителна загуба на капацитет при температури от -75 до +80 °C.

Освен това тези иновативни батерии не са склонни към пожар. За тестване учените пробиха батерията с пирон, симулирайки късо съединение, но тя не се запали. Как се държат литиево-йонните батерии при същите условия ви показваме във видеото.

[embedded content]

Учените също така заявиха, че дори ако батерията се запали, новият електролит сам ще изгаси пламъка. Вече е тестван в калиево-йонни и литиево-йонни батерии, но има планове да бъде тестван и в други видове батерии в бъдеще. Все още няма информация за възможните срокове на появата на търговски решения, базирани на изобретението.

Поставете оценка:
4

Оценка 4 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар