Home » Наука и технологии » Фотоапарат с размерите на зрънце сол

Фотоапарат с размерите на зрънце сол

Сподели новината

Микроскопичните камери имат висок потенциал за откриване на проблеми в човешкото тяло и позволяват създаването на малки роботизирани системи. Междувременно използваните по-рано технологии не позволяваха ясни изображения без изкривяване, а камерите имаха ограничено зрително поле. Сега, учени от университетите в Принстън и Вашингтон са преодолели тези проблеми с ултракомпактна камера с размерите на зрънце сол.

Новата система може да създава ясни, пълноцветни изображения, сравними със снимките, получени с конвенционални обективи на фотоапарати, но улавящи 500 000 пъти повече информация. Разработчиците смятат, че новата технология може да се използва за създаване на ултраширок обектив за смартфони, превръщайки цялата повърхност на задния панел на устройствата в обектив.

Новият подход се основава на метаповърхността, чието производство е подобно на създаването на компютърен процесор. Метаповърхността, широка само половин милиметър, съдържа 1.6 милиона цилиндрични колони, чийто размер е сравним с този на вируса на човешкия имунодефицит (HIV). Хиляди от тези камери могат да се използват за пълни изследвания.

Използвайки алгоритми, базирани на машинно обучение, учените успяват да получат изображение с най-високо качество и по-широко зрително поле, което направи възможно създаването на пълноцветна метаповърхностна камера. Един от очевидните варианти за използване на новата технология ще бъде използването ѝ в медицината при изследване на вътрешни органи чрез ендоскопия.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About