Home » Наука и технологии » VW Group иска смекчаване на правилата от ЕС

VW Group иска смекчаване на правилата от ЕС

Сподели новината

Volkswagen Group настоява европейските регулаторни органи да преразгледат предстоящите цели за емисиите на CO2, които ще влязат в сила през следващата година и които могат да доведат до налагането на значителни глоби на автомобилния производител.

Според пазарния изследовател JATO Dynamics VW трябва да намали емисиите с приблизително 15% през следващата година, което съвпада със спада в търсенето на електрически превозни средства в Европа. От 2025 г. производителите на автомобили в ЕС ще бъдат изправени пред по-строги изисквания за намаляване на емисиите на CO2 в своите нови автомобилни паркове, допълнени от нов стандарт за измерване, който съответства в по-голяма степен на реалните условия на шофиране.

По време на представянето на годишните резултати на компанията в сряда главният изпълнителен директор на VW Group Оливер Блуме изрази своите резерви, като заяви: „Няма смисъл индустрията да плаща санкции, когато не са налице рамковите условия за увеличаване на броя на електрическите превозни средства.“ Блуме подчерта значението на коригирането на целите за CO2 въз основа на реалистични съображения, особено в светлината на пазарната динамика.

Автомобилната индустрия се бори с предизвикателства, произтичащи от отслабващата инерция на прехода към електромобили, характеризираща се с намаляващи стимули и трайно високи цени на автомобилите. Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес по-рано предупреди да не се бърза с предлагането на достъпни електромобили, предупреждавайки за потенциални последици поради повишените производствени разходи.

В отговор на променящия се пейзаж VW разкри плановете си за представяне на 30 нови и модернизирани модела в групата през тази година, със значителен акцент върху изцяло електрическите предложения, включително Porsche Macan Electric, Audi Q6 E-tron и VW ID7. Приемането на електрическите превозни средства от потребителите обаче е възпрепятствано от фактори като високите лихвени проценти и икономическия спад, пример за което е спадът в продажбите на електрически автомобили в Германия след прекратяването на държавните субсидии.

Европейските производители на автомобили се сблъскват с по-строги правила за емисиите, тъй като от 2025 г. предстои преход от правилата за новия европейски цикъл на движение (NEDC) към по-строгите правила за световно хармонизирана процедура за изпитване на леки автомобили (WLTP). Неспазването на тези разпоредби ще доведе до големи глоби, което допълнително подчертава спешната необходимост производителите на автомобили да се адаптират към променящите се регулаторни рамки.

Въпреки предизвикателствата, преходът към електромобили в Европа остава оптимистичен, макар и с очаквани колебания в продажбите. Citigroup преразгледа прогнозите си, като предвижда делът на електромобилите да достигне 15,5% от продажбите през тази година, а до 2025 г. постепенно да се увеличи до 18%. В перспектива ЕС има за цел постепенно да преустанови продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., в зависимост от оценката на развитието на инфраструктурата за зареждане и възможностите за потребителите.

При навигирането на тази сложна динамика VW проучва възможности като обединяване на автопарка си с производители на автомобили само на батерии като Tesla, за да постигне целите за емисиите, като същевременно обмисля стимули за насърчаване на приемането на автомобили с по-ниски емисии. Въпреки предизвикателствата, Блуме остава твърд в подкрепата си за ангажимента на ЕС да прекрати продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., подчертавайки необходимостта от стабилност и сигурност при планирането в условията на променяща се среда.

Поставете оценка:
3

Оценка 3 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар