Home » Новини » АБРО: Недопустимо е представител на изпълнителната власт да зове за отстраняване на журналисти

АБРО: Недопустимо е представител на изпълнителната власт да зове за отстраняване на журналисти

Сподели новината

Асоциацията на българските радио-телевизионни оператори (АБРО) излезе с позиция за коментара на вътрешния министър Бойко Рашков по повод интервюто му вчера сутринта за bTV. Рашков подложи под съмнение свободата на словото и професионализма на водещите, които го интервюираха. От АБРО заявяват, че е недопустимо представител на изпълнителната власт да призовава за отстраняване на журналисти. От асоциацията припомнят, че опитите за намеса на политици в редакционната политика на медиите са обезпокоителни.

Ето и цялата позиция:

„Асоциацията на българските радио-телевизионни оператори – АБРО се противопоставя на всеки опит от политици за намеса в медиите. По повод интервюто на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков в ефира на БНР, в което подлага под съмнение свободата на словото и професионализма на водещите на предаването по bTV „Тази сутрин“, заявяваме, че е недопустимо представител на изпълнителната власт да призовава към отстраняване на журналисти. Това важи особено във връзка с изпълнение на обществените им функции да търсят и предоставят общественозначима информация като тази за работата на Министерството на вътрешните работи.

Задължение на всеки професионален журналист е да търси и предоставя на обществото точна информация, засягаща въпроси от обществен интерес. Така българските граждани могат да съставят информирано мнение за позициите на участниците в политическия дебат.

Свободата на търсене и разпространение на информация представлява един от фундаменталните принципи, върху които се гради всяко демократично общество, и е едно от основните условия за неговия напредък и развитие. Винаги са обезпокоителни опитите за намеса от страна на политици в независимата редакционна политика на медиите.

Уважението към информационните свободи на медиите е показател за политическата зрялост и разбиране на демократичните процеси”.

Факти.бг

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената