in

Адв. Росен Рашков: Статуквото във ВСС просто няма полезен ход

Министърът на правосъдието – Янаки Стоилов, след внесен доклад от над 100 страници от Бойко Рашков(твърдящ и сочещ голям брой нарушения, извършени от Иван Гешев и довели до уронване на престижа на съдебната власт) предлага на ВСС да освободи предсрочно главния прокурор – Иван Гешев!!

Оттук – нататък, статуквото във ВСС просто няма полезен ход!
1. ВСС отхвърля искането и мнозинството на статуквото спасява Гешев. На първи прочит, това изглежда най-вероятен сценарий. Но.. само така изглежда. Ако ВСС реши да го брани като “Матросов на амбразурата”, ще даде изключително удобно основание на новоизбраното 46 НС, да впрегне всички сили и да разпусне незабавно цялото ВСС. След което да излъчи нов състав, със собствени квоти. Където пак ще има процедура по предсрочно прекратяване на мандата на Гешев, но вече предложенията и избора на нов Главен прокурор ще зависят до голяма степен и от новото НС.


2. Ако реши да уважи искането( колкото и да не ви се вярва Е напълно възможно), ще опази възможността да остане начело на съдебната власт и съответно бъде решаващ фактор в избора на следващия Главен.


3. Всичко това, ВСС ще трябва да премисля в светлината на обстоятелството, че е много вероятно кандидат за поста главен прокурор да е Бойко Рашков или подобен аналог, който показва, че има експертиза и смелост да излезе срещу всеки. (Ъпдейт, оказа се, че Рашков е над 65г., не знаех. Надхвърлил е максималната възраст. Жалко)
Или някой с подобен подход. Ако статуквото се страхува от нещо, това е точно този сценарий.


И така – предстои да видим. Статуквото ще пази Гешев до последно, рискувайки да има честен избор за нов главен или ще го пожертва за да се спаси от аналога на Бойко Рашков..
Тази ситуация в шаха се нарича “цугцванг” или каквото и да местиш е губещо.

Адвокат Росен Рашков, “Правосъдие за всеки”, Фейсбук

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

received 154911416740138 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Клетвата на Президента Румен Радев в името на България и Българският народ.

Клетвата на Президента Румен Радев в името на България и Българският народ.

6771c1307 itnpres2 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Елена Гунчева: Сме най-красиви, сме най- с акъл.

Елена Гунчева: Сме най-красиви, сме най- с акъл.