Home » Новини » Азербайджан отбелязва третата си годишнина от Деня на победата

Азербайджан отбелязва третата си годишнина от Деня на победата

Сподели новината

Азербайджан, най-голямата държава в Южен Кавказ с население над 10 милиона души, празнува днес третата си годишнина от историческата победа на 8 ноември 2020 г., сложила край на войната в азербайджанския регион Карабах.

На този ден преди три години азербайджанските сили освободиха стратегическия град Шуша от продължаващата десетилетия арменска окупация. Освобождението на Шуша изигра решаваща роля за капитулацията на арменските сили и подписването на тристранно споразумение на 10 ноември 2020 г.

Почти 30 години Армения и Азербайджан се намираха във въоръжен конфликт заради региона Карабах, който е международно призната територия на Азербайджан. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Армения започна мащабна военна агресия срещу Азербайджан. Кървавата война продължи до прекратяването на огъня през 1994 г., когато Армения окупира 20 процента от международно признатите територии на Азербайджан. Убити бяха над 30 000 азербайджанци, а един милион бяха прогонени от родните си земи вследствие на провежданата от Армения експанзивна политика на етническо прочистване. Въпреки че през 1993 г. Съветът за сигурност на ООН прие четири резолюции за незабавно изтегляне на окупационните сили от азербайджанските територии и връщане на вътрешно разселените азербайджанци в родината им, Армения не спази нито един от тези четири правно обвързващи документа.

На 27 септември 2020 г. конфликтът придоби бурен обрат, след като арменските сили, разположени в окупираните азербайджански земи, започнаха да обстрелват военни позиции и цивилни селища в Азербайджан. В хода на продължилата 44 дни контраатака азербайджанските сили освободиха по-голямата част от своите територии намиращи се под почти 30-годишна незаконна арменска окупация.

Скоро след приключване на войната азербайджанските власти изразиха готовност и решимост да подпишат мирен договор с Армения, който в крайна сметка да установи дългоочаквания мир в региона. Баку представи на Армения предложение съдържащо пет основни принципа, които очертават ключовите въпроси, свързани с мирните преговори между двете страни. Те включват взаимното признаване и зачитане на суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеността на международно признатите граници; взаимно съгласие за отказ от териториални претенции един към друг; задължение за въздържане от подкопаване на взаимната сигурност в междудържавните отношения; делимитиране и демаркиране на държавната граница; както и деблокиране на транспортните и всякакви други комуникации.

Президентът Алиев заяви, че Азербайджан иска справедлив мир и Армения трябва да покаже добра воля, а не да прибягва до реваншистки идеи и да извършва военни провокации срещу Азербайджан. Той предупреди Армения да се откаже от подобни идеи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар