in

Акад. Петрунов: Неприемливо е лекар да казва, че ще се имунизира само под дулото на пистолета

За мен е неприемливо лекар да излиза по медиите и да казва, че ще се имунизира само под дулото на пистолета. За това се възмути пред Българската национална телевизия имунологът акад. Богдан Петрунов, визирайки доц. Атанас Мангъров.

„Да гледаме към Европа, трябва много сериозно да се отнесем към факта, че заразените с делта варианта на коронавируса се увеличават. Епидемията, новата вълна е предстояща, независимо дали ще е август или септември. Въпросът с ваксините не е някакъв каприз. Ваксините спасяват от мутацията на вируса“, коментира той.  

„Идва и нов бразилски вариант. Никой не може да каже колко ще са вариантите. вероятно подобно на грипа ще трябва да се ваксинираме всяка година. Преди 10 дни центърът за контрол на заболяванията в САЩ излезе с данни, че 99 процента от починалите не са били имунизирани. Нищо друго не може да се направи освен масова имунизация“, категоричен бе имунологът.

Той отчете, че не повече от 12 до 15% са ваксинираните с две дози. Според него по отношение на лекари, пожарникари задължително трябва да бъдат имунизирани.

„Въпросът за ваксинацията е въпрос на общественото здраве, не само на личното“, каза акад. Петрунов. За него е неприемливо държавата да раздава пари или кебапчета, за да се ваксинира човек.

Сериозен проблем според акад. Петрунов е фактът, че ще бъдем принудени да изхвърлим част от ваксините.

По думите на специалистът е възможно с Pfizer да бъдат имунизирани бременни кърмачки. „Може да се ваксинират и деца над 12 г. с всичките 4 вида ваксини“, каза още той и добави, че засега няма никакви данни, че ваксината предизвиква рак.

„Осем милиона души в 92 страни са участвали в проучване, което показва, че маските предпазват от вируса“, допълни акад. Петрунов.

Според него мерките, които се взимат, трябва да продължат.

От Фрог Нюз

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

20210725 093458 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Анна Андреева: Герб трябва да си сменят името, да се нарекат Сектата на Буци!

Анна Андреева: Герб трябва да си сменят името, да се нарекат Сектата на Буци!

stefan gamizov - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Стефан Гамизов: Корупцията е престъпление извършвано в личен план, а България е най-корумприраната държава в ЕС.

Стефан Гамизов: Корупцията е престъпление извършвано в личен план, а България е най-корумприраната държава в ЕС.