Home » Мнения » Аржентина: реформа с моторна резачка и обидни тиради

Аржентина: реформа с моторна резачка и обидни тиради

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хавиер Милей управлява Аржентина вече 100 дни. Той включи обещаната „моторна резачка“ и съкрати рязко парите, които държавата харчи. В резултат бедността е нараснала с 13%, а все повече хора изнемогват.

Социалната кухня на Сантяго Фигероа в Буенос Айрес раздава по 100 порции храна дневно. Но осигуряването на необходимите продукти става все по-трудно, тъй като кухнята зависи от частни дарения, разказва той пред АРД. А те намаляват. „По-рано кило месо струваше 1500 песо, днес струва 10 000“, обяснява Сантяго. Цената на газа за готвене се е увеличила от 2500 на 14 000 песо, а даренията са се свили наполовина.

Същевременно расте броят на нуждаещите си, които разчитат на социалните кухни в Буенос Айрес. Те са около 35 000. „И на нас вече не ни стигат парите“, казва пред германската обществено-правна медия Вероника Лусенте. Тя е самотна майка, работи в ресторант. Споделя, че заплатата ѝ стига само до десето число на месеца – тъй като докато инфлацията е достигнала 270 процента, нивата на възнагражденията изобщо не са се променили. „За мен като майка това е ужасно – но вече живеем под границата на бедността.“

„Пари просто няма“

За стоте дни управление на новия президент Хавиер Милей бедността се е увеличила с 13 процента. Анархокапиталистът, както се определя самият той, включи обещаната „моторна резачка“ и съкрати рязко разходите на държавата, която нарича „престъпна организация“, посочва АРД.

Броят на министрите е намален наполовина, валутата се е обезценила драстично, контролът върху цените бе отменен. Към това се добавят съкращенията на субсидии, пенсии и социални плащания като детски добавки и помощи за хранителни продукти – както и на финансовото подпомагане на социалните кухни. „Пари просто няма“, повтаря непрестанно Милей. Този му израз вече дори се продава върху тениски.

„Никой не е казвал, че ще бъде лесно“

„Заслугата на Милей е, че иска да постигне балансиран бюджет, какъвто не е имало от десетилетия“, казва пред АРД финансовият експерт Мигел Богиано. Той е сред хората, гласували за Милей през ноември и посочва пред германската обществено-правна медия следното: „Никой не е казвал, че ще бъде лесно. Аржентина бе в катастрофална ситуация, а пациентът и сега е в интензивното.“

Но Богиано гледа към бъдещето с оптимизъм – според него първите признаци на подобрение са факт, Милей е успял да овладее хиперинфлацията. „Като погледнем пазарите, виждаме, че инвеститорите купуват аржентински облигации, че акциите са достигнали връх. Пазарът гласува ежедневно с парите си, неговият глас трябва да се има предвид.“

Докъде стигна радикалното преструктуриране?

Но първоначалния ръст на пазарите застина в последните седмици, обобщава АРД. Правителството постигна бюджетен излишък през януари, но мнозина се питат колко устойчив е той, когато се дължи най-вече на намаляването на средствата за провинциите и държавните учреждения, на съкращаването на средствата за заплати, пенсии и социални дейности.

Милей почти не напредва с обявеното от него радикално преструктуриране на държавата и свързаните с него реформи в раздутия обществен апарат – неговият мащабен пакет от реформи от седмици чака одобрението на Конгреса. Сега Сенатът отхвърли и т.нар. супердекрет на Милей, който наред с другото трябваше да доведе до повече гъвкавост на пазара на труда и на пазара на недвижимите имоти.

АРД отбелязва, че готовността за диалог не е сред силните страни на Милей – вместо това той управлява с обидни канонади в социалните медии, нарича и най-близките си съюзници „предатели“ и „плъхове“ и влиза в открити стълкновения с консервативните губернатори, които са против неговите икономически реформи.

Милей се натъква на съпротива и на улицата, посочва германската обществено-правна медия. Профсъюзите и социалните движения протестират от седмици срещу мерките на президента. При демонстрациите нерядко се стига до сблъсъци с полицията.

Поляризацията се задълбочава

„Милей води и идеологическа борба“, заявява пред АРД политологът Иван Шулиакер, според когото при управлението на новия президент поляризацията се е задълбочила. „Тези, които не гласуваха за него, го отхвърлят още повече от преди, а сред избирателите си продължава да се радва на голяма подкрепа, на каквато разчита и от страна на някои важни предприемачи“, обобщава експертът. Той прогнозира, че нещата ще станат проблематични за Милей тогава, когато доверието на неговите избиратели спадне, тъй като ситуацията в страната вече е непоносима.

Международният валутен фонд, на който Аржентина дължи на 44 милиарда, принципно поддържа усилията на Милей да консолидира бюджета, но и изтъква, че не може бремето на промените да е „неимоверно тежко“ за работещите семейства.

На същото мнение е и самотната майка Вероника Лусенте: „Нямам средства да чакам три-четири месеца, докато нещата в страната се подобрят.“ Тя мисли само как да се справи от ден за ден: „Не мога да мисля за бъдещето.“

Поставете оценка:
5

Оценка 5 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар