Home » Новини » Армения обвини Азербайджан в „етническо прочистване“

Армения обвини Азербайджан в „етническо прочистване“

Армения осъди днес „широкомащабната агресия“, предприета от Азербайджан в спорния анклав Нагорни Карабах, и каза, че целта на Баку е да извърши „етническо прочистване“ на тази сепаратистка територия, населена предимно с арменци, предаде Франс прес, съобщи БТА.

„Азербайджан започна нова широкомащабна агресия срещу народа на Нагорни Карабах, опитвайки се да завърши своята политика на етническо прочистване“, се казва в изявление на арменското външно министерство.

„Руските мироопазващи сили, разположени в Нагорни Карабах, трябва да предприемат ясни и недвусмислени мерки, за да сложат край на агресията на Азербайджан“, каза в изявление министерството.

Тези руски мироопазващи сили са разположени като част от споразумението за прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на Москва, традиционен съюзник на Армения, за прекратяване на предишния конфликт в региона през 2020 г., посочва АФП.

Арменският премиер Никол Пашинян свика днес Съвета за сигурност на Армения, след като Азербайджан започна „антитерористични операции“ в спорния регион Нагорни Карабах. „Никол Пашинян свика заседание на Съвета за сигурност. Дневният ред включва обсъждане на широкомащабните военни действия, започнати от Азербайджан“, съобщи пресслужбата на съвета, цитирана от руските информационни агенции.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза днес, че Азербайджан е предупредил руските миротворци в Нагорни Карабах за антитерористичната операция срещу сепаратистите само минути преди започването ѝ, предаде Ройтерс. Сеператистките власти на Нагорни Карабах съобщиха днес, че азербайджанските войски се опитват да напреднат дълбоко в територията на контролирания от етнически арменци анклав, но срещат „решителна съпротива“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар