in

Армията на Чад убива “300 бунтовници”

Армията на Чад казва, че е убила най-малко 300 бунтовнически бойци, нападнали северната част на страната преди осем дни, добавяйки, че е загубила петима войници при нахлуването, което според нея е отблъснато.

Не е имало независимо потвърждение на изявлението на армията.

Силно въоръжените бунтовници – противопоставени на управлението на президента Идрис Деби – започнаха нападението от базата си в съседна Либия на 11 април, деня, в който Чад проведе президентските си избори.

В събота посолството на САЩ в столицата Нджамена нареди на ненужния си персонал да напусне страната, позовавайки се на “възможността за насилие в града”.

Обединеното кралство също препоръча на гражданите си да напуснат страната “възможно най-скоро”.

Въпреки това министърът на външните работи на Чад Амин Аба Сидик призова дипломатическите мисии за спокойствие, като заяви, че ситуацията е под контрол.

Опозицията и групите на гражданското общество поискаха от президента Деби да организира национален диалог за облекчаване на напрежението.

Г-н Деби управлява страната от 1990 г. и се очаква да осигури шести мандат.

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

kanel kuba - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Ръководство на Куба: Диас-Канел е назначен за шеф на комунистическата партия

Ръководство на Куба: Диас-Канел е назначен за шеф на комунистическата партия

eae2a7b06b50f3831c8d3572cb0d3800 7958843 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Демократична република Конго започва кампания за ваксинация срещу Covid-19

Демократична република Конго започва кампания за ваксинация срещу Covid-19