Home » Новини » Асен Василев: Година след въвеждане на еврото, цените ще бъдат и в левове

Асен Василев: Година след въвеждане на еврото, цените ще бъдат и в левове

Сподели новината

Индикативният срок за въвеждането на еврото е януари 2024 година, а пет месеца преди тази дата и цяла година след нея, цените в магазините ще бъдат обявени и в евро, и в левове. Това обяви служебният министър на финансите Асен Василев.

Месец след присъединяването към еврозоната ще можем да плащаме и в левове, и в евро, обясни министърът.

„И причината за това е, че ако го направим за шест месеца, ще трябва да се води двойно счетоводство от абсолютно всички, като се започне от баничарниците и т.н., което ще бъде лудница и за НАП и за баничарниците“, каза Асен Василев, цитиран от БНР.

Шест месеца след въвеждането на еврото ще можем безплатно да обръщаме лева в единната европейска валута, а цяла година – да можем да сравним цените и в двете валути.

„Ако ви е струвал 5 лв. прахът за пране, примерно, да може да видите, че продължава да струва пак 5 лв., а не че някой покрай еврото е решил да вдига цената“, каза министърът.

Какъв ще бъде обменният курс на лева към еврото?

„Точно както е записано в БНБ в момента“.

А именно – 1,95583 лева за едно евро, потвърди Василев.

Какво ще се случи с лихвите по депозитите и кредитите?

„Най-вероятно ще минат на нивата, които са текущите по евровите депозити и по евровите заеми“.

Планът е изготвен заради срока от 30 юни т.г., когато е трябвало да бъде готов, но трябва да бъде одобрен от Народното събрание. Министър Василев коментира и въпроса за повишаването на корпоративния данък. По думите му може да бъде приета 15 процентова ставка за мултинационалните компании, но тя няма да се отнася за българските фирми.

Становището е във връзка с изявление на една от политическите сили, според което предстои вдигаме на корпоративния данък на 15%, което Василев определи като „целенасочени лъжи“.

Инициативата на Г-7 се отнася за чужди компании с оборот над 750 млн. евро, при които поне 25% от дейността им е у нас. В момента това се отнася за по-малко от десет компании, обясни Василев. Текстовете ще влязат в сила най-рано след няколко години, когато има становища и директиви ма Европейската комисия.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената