Home » Новини » Бай Ганьо от ВМРО пак надува свирката и се прави на бабаит

Бай Ганьо от ВМРО пак надува свирката и се прави на бабаит

Сподели новината

За мен няма език на омразата, за мен има език на истината! Ако ще да ме глобят да ме арестуват ако искат, аз пак ще продължа да говоря. Коментар на Красимир Каракачанов, лидер на на ВМРО за решението на Върховният административен съд, според който бившият вицепремиер и министър на отбраната в предходното правителство е извършил дискриминация с антиромските си изявления преди две години в пловдивското село Войводиново.

Решението е окончателно, но смелият Каракачанов, известен още като агент „Иван“ от ДС не смята, че то е справедливо.

Делото се води от ромския активист Ачо Йорданов и сдружение „Единство“, с правната подкрепа на Българския хелзинкски комитет.

Става дума за изказване на Каракачанов във връзка побоя на двама роми над военнослужещ от същото село. Нападателите бяха открити и осъдени. Каракачанов, известен още като агент „Иван“ от ДС заяви тогава: „Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко години набиха полицай, преди два дни бият военен Търпимостта на българското общество се изчерпва“.

За по-голяма тежест той повдигна и проблема с незаконните къщи на ромите в селото. Не обясни обаче като политик с дълга политическа кариера в Народното събрание и няколко години участие в изпълнителната власт, какво е направил той, за да се решат тези проблеми. Ние обаче знаем: надувал е свирката, за да вдига шум около себе си, но не и да свърши нещо полезно за социализирането на циганите в България.

След решението на ВАС, делото ще се върне в Комисията по дискриминация, която ще определи евентуални санкции на изявения „патриот“.

Не бе сложно да се предвиди, че босът на ВМРО ще използва решението на съда в предизборната кампания. И той направи точно това. Елементарно. Изрече и клишетата, че ромите не желаят да се образоват и да работят. Такива примери има, както има и много българи, които са неграмотни, без работа и търсещи спасение в други държави или живеещи от помощи. Затова посочването на отделни общности е несправедливо. Най-малкото защото не се отнася до всички цигани.

Погледнем ли сериозно на нещата обаче, на светло ще изплуват огромните проблеми, които политиците отказват да решават десетилетия наред. През годините на управление на ГЕРБ и Борисов нещата се влошиха, макар той да се хвали, че е научил много от Тодор Живков, когото охраняваше. Живков все пак успяваше по някакъв начин да провежда социални дейности, свързани с образованието и възможността за работа на ромите.

Каракачанов сочи с пръст жертвите на лошата политика, но пропуска несвършеното от властта, която посегна чрез приятелски фирми огромните суми, отпускани за различни проекти по интеграцията.

На доскорошната власт, от която Каракачанов бе част, са й нужни неграмотни и бедни ромски общности, защото лесно се манипулират и лесно продават гласовете си по избори. Няколко партии – ГЕРБ, ДПС, а също и самите „патриоти“, са прибягвали до тази платен „услуга“. Освен пари, са обещавали недосегаемост за ромски престъпни босове срещу осигуряване на гласове. Това, че прокуратурата и МВР са си затваряли очите, не означава, че престъплението не е извършвано многократно и безнаказано.

Да обуваш по празници потури и да позираш с чифте пищови е пошла самодейност, която те сродява с алековия Бай Ганьо, но не и с автентичния патриотизъм. Фалш и скудоумие, това ражда умствената нищета на псевдо патриотизма. Каракачанов, станал популярен с торбичката от хранителна верига и свитата му демонстрира точно това.

И като стана дума за хранителни неща, да си припомним Алеко и историите му за онзи чутовен българин: „Бай Ганьо от бързина, види се, беше забравил да тури в дисагите закуска. „А бе най-сетне българи сме, ще се прегледаме. От тогози къс хляб, от оногози сиренце – ще помине човек. Ами!“ И наистина, той помина добре. Другарите му го угощаваха с ядене и пиене – той ги угощаваше с най-горещ патриотизъм, смесен с апетит и жажда“. Това Каракачанов го умее.

Д-р Димитър Попкутуев

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената