in

Борисовите евродепутати надигнаха вой до LIBE заради думите на Рашков

50dac46e4 evrodeputati gerb2

Свитата на бившия премиер и партиен лидер на ГЕРБ Бойко Борисов изрева толкова силно след думите на служебния силов министър Бойко Рашков тази сутрин, че воят стигна чак до Брюксел. Евродепутатите от ГЕРБ-СДС изпратиха декларация до комисията LIBE заради острото изказване на Рашков от трибуната, който изрази съжаление, че през 90-те години не се е справил с Борисов, но “има време”.

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС в Европейската народна партия протестират срещу “реставрирането на практики и политически похвати от времето на репресивния комунистически режим”, посочват в декларацията си те. 

Според тях Бойко Рашков днес направил напълно недопустимо изказване по парламентарните стандарти като отправил директна закана от трибуната за разпра с Бойко Борисов.

“Смразяващ е паралелът с подхода на комунистите от 1947 година. Тогава комунистическият диктатор Димитров по същия начин се заканва на лидера на опозицията Никола Петков, който малко по-късно е обесен по скалъпен съдебен процес“, пишат евродепутатите на Борисов до LIBE. 

Според тях в двата месеца, в които Рашков е начело на Министерството на вътрешните работи са били извършени предизборни поръчки за разчистване на политическия терен за предстоящия на 11-ти юли вот.

“Подобни закани в демократична държава, член на ЕС, от трибуната на парламента, изказани от вътрешен министър са недопустими и ние изразяваме нашето дълбоко възмущение от това поведение. Със спазването на върховенството на закона, не може да се злоупотребява, за да се постигат политически цели. Считаме за напълно необходимо това деяние да се разгледа и от Мониторинговата група към комисията LIBE за наблюдение на върховенството на закона в ЕС”, посочват евродепутатите. 

Интересно е, че се обръщат към точно тази комисия. Миналата година LIBE заговори за сериозните проблеми с върховенството на закона у нас, което в крайна сметка доведе до гласуването и приемането на резолюция в Европейския парламент. Срещу нея остро реагираха именно от ГЕРБ.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

58ea7b83b manolova radev bgnes

”Изправи се! Ние идваме” категорични – без подкрепа за кабинет, ако се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС

6164097c6 donev g

Министър Гълъб Донев: Средната пенсия ще се увеличи с 64 лева