Home » Новини » Българската полиция конфискува фалшиви милиони в съвместна операция със САЩ

Българската полиция конфискува фалшиви милиони в съвместна операция със САЩ

Сподели новината

Българските власти са конфискували фалшиви пари на стойност милиони, отпечатани в университет по време на поредица от набези в столицата София.

Фалшиви пари на стойност 3,6 милиона евро (3 милиона британски лири) и 4 милиона (2,9 милиона британски лири) бяха открити в съвместна операция на полицията и тайните служби на САЩ.

Мъж и жена, включително служител на печатницата, са арестувани, съобщи прокуратурата във вторник.

Изземването може да бъде едно от най-големите извличания, правени някога в страната, каза главният прокурор на България.

Иззета е и печатаща машина и друго оборудване, използвано за отпечатване на пари, съобщава агенция AP.

„Разполагаме с данни, които показват, че задържаните са част от по-голяма схема, свързана с трафика на фалшиви банкноти от щатски долари към Украйна и фалшивите евро към Западна Европа“, заяви Любомир Янев, звеното на МВР за борба с организираната престъпност по време на брифинг за новини .

Той добави, че парите, които са били с „относително добро“ качество, са направени извън редовното работно време и през почивните дни.

Началникът на столичната полиция Георги Хаджиев не даде името на университета и заяви, че няма доказателства, че властите му са знаели за операцията.

За втори път тази година служителите се обединяват с тайните служби на САЩ за намиране на фалшиви пари.

Миналия януари властите обвиниха четирима души, след като иззеха фалшиви пари и печатарско оборудване на 30 места в цялата страна по време на операция на Европол и Тайните служби, съобщава агенция Ройтерс.

През 2016 г. полицейски водолази откриха 13 милиона евро във фалшиви банкноти, скрити в резервоар.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената