in

(Видео) Адв. Минчо Спасов: Дипломата на Гешев е невалидна, не може да бъде главен прокурор

Аз направих едно малко разследване за дипломата на главния прокурор Иван Гешев. Оказа се, че личните данни липсват, няма номер на диплома, удостоверението за правоспособност няма номер. Заверката очевидно не е от юрист, защото няма подпис, няма факултетен номер, няма дипломен номер. Тази диплома е издадена въз основа на указ Но. 2415 от 1987г. на председателя на държавния съвет Тодор Живков. Този указ не действа след 1990 г. В самия сайт на Академията е записано, че дава юридическа правоспособност само до 1991 г. Дипломата на Гешев е от 1994 г.

Това коментира адв. Минчо Спасов в ефира на “Честно казано с Люба Кулезич”.

“В действащия към онази дата закон пише, че ВУЗ-овете се създават със закон, а не с указ от Държавния съвет. В сайта на Академията на МВР пише, че докрая на учебната година 1989-1990 г. на завършилите факултетите на Държавна сигурност “Народна милиция” се признава специалност “Право”, но не и след 1990 г. Едва 2002 г. Народното събрание приема закон, съгласно който ВИПОНД депутатите са приели предложението на председателя на НС Огнян Герджиков студентите и курсантите, изучаващи “Държава и право” да придобиват само образователна степен “Бакалавър”, така завършващите тези специалности няма да имат право да извършват юридическа професия. Точно “Държава и право” е специалността на Гешев. Към тази дата това учебно заведение не е имало статус на ВУЗ”, коментира той.

Адв. Иван Петров пък анализира думите на адв. Спасов: “Доколкото разбирам Гешев няма правоспособност да бъде магистрат. Ако той изначално не е имал тази правоспособност, той изобщо не е могъл да встъпи като следовател, прокурор или главен прокурор. Ако това действително се провери и дали ВИПОНД са могли да издавата специалност “Право”, то може да се окаже, че Гешев не може да бъде част от съдебната система. Като са го допуснали веднъж в нея, след това са решили, че може да го развиват вътре в нея”, коментира той.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

f32e00363 hancheva geshev2

Жената до Гешев „заработила“ половин милион лева за 2020 г., той със съмнителна диплома

4f46b70f0 parlament46 bgnes

В събота парламентарно представените пратии /без ГЕРБ/ сядат на масата за преговори с ИТН