Home » Новини » Виното поевтинява рязко. Какви са причините?

Виното поевтинява рязко. Какви са причините?

Сподели новината

Виното просто е прекалено много в световен мащаб – няма кой да го изпие. Навремето аграрният сектор се тревожеше заради „морето от мляко“ и „планината от масло“, а сега – от „океана от вино“. От световния океан от вино. Защото на всички континенти се произвежда доста повече, отколкото се изпива. Германците също пият по-малко вино, отколкото преди. Институтът за виното установява, че консумацията спада вече за втора поредна година, а клиентите много внимават за цените, пише Кристин Йордан в германската обществена медия АРД.

„Хората станаха много чувствителни по отношение на цените, това ясно се усеща от началото на годината“, потвърждава и винарят Себастиан Фолц, който гледа 20 хектара лозя в Пфалц. той продава по-голямата част от своето вино бутилирано – на частни клиенти, на търговци на едро, на ресторанти. Бизнесът върви добре, казва самият той.

Литър вино не може да се продава за едно евро

„В момента обаче продажбата на небутилирано вино е повече от изгубена кауза“, уточнява винарят. Става дума за виното, което производители като него продават на големите изби. „През последните две-три години производствените разходи нараснаха с 20-30 процента, а небутилирано вино в момента можеш да продадеш на себестойност, само ако извадиш късмет. Иначе продаваш на загуба“, обяснява Фолц пред АРД.

Около 40 процента от виното в Германия се продава от производителите на големи изби именно по този начин, в цистерни. Навремето бизнесът е бил добър, но цените вървят надолу вече от години. Представете си само – за литър вино производителят днес получава максимум едно евро. Как се оцелява така?

Страстите кипнаха, когато наскоро се появи предложението да се изкореняват лозя. Йенс Гьоринг, президент на винарското обединение в Райнхесен, областта с най-големи лозови масиви, предложи за определени лозя да се въведат шестгодишни паузи.

Уморените лозя имат нужда от почивка

Но проблеми със свръхпроизводството имат не само германските винари. В може би най-известния винарски регион в света – родината на бордо, винарите получават държавна премия, ако временно „пенсионират“ лозята си. По този начин 10 000 хектара лозови масиви трябва „да излязат в почивка“ за определено време. Във Франция хората вече пият по-малко вино, за сметка на бирата и други алкохолни напитки, научаваме от новинарския телевизионен канал NTV. В страната расте броят на едночленните домакинства, все по-малко се обядва в традиционния формат, по-малко са и големите семейни сбирки, при които се пие вино.

А в Германия наскоро имаше големи дискусии около промоцията на френско бордо в две големи търговски вериги, едната от които е добре известна в България, а другата планира тържествено завръщане на българския пазар през тази година. Тези две вериги пуснаха партиди висококачествено бордо на цени 1,66 и 1,89 евро – от определен брой бутилки нагоре. Една от веригите после се оправда, че това било рекламна кампания на фирмени разноски и не засягало интересите на производителя.

Вече и ЕС подкрепя изтеглянето от пазара на ненужните количества вино и насърчава производството на промишлен алкохол от него. От началото на миналата година за целта бяха отделени 105 милиона евро, като лъвският пай отива във Франция, следвана от Португалия и Италия, научаваме от АРД.

Това обаче е само капка в морето. Вярно, че ненужното вино в крайна сметка се оползотворява, но промишлен алкохол много по-евтино се произвежда от целулоза, например. Специалистката по лозарство професор Симоне Лозе казва пред репортерката Кристин Йордан, че в дългосрочен план част от лозовите масиви трябва да се засеят с други култури, да се използват като площи за биоразнообразие или за алтернативни енергийни проекти. И германският Институт за виното също установява, че в страната има тенденция към намаляване на лозовите масиви.

Надеждата умира последна

Но причини за паника няма, казва говорителят на института Ернст Бюшер – въпреки огромния ценови натиск, на който са подложени германските винари. „Като един от най-големите вносители на вино в света ние се конкурираме със страни производителки, където заплащането е много по-ниско. Миналата година беше установено, че вносното вино е средно със 75 евроцента по-евтино“, обяснява Бюшер.

Вината на Себастиан Фолц са регионални и устойчиви, скоро ще бъдат и съвсем биологични. Той в момента променя доста неща, засажда повече сортове за червено вино, които са по-устойчиви на климатичните промени, въвежда и сортове, устойчиви на мана. Производството на бутилирано вино вече му излиза 20-30 процента по-скъпо заради растящите цени на бутилките, на тапите, фолиото, етикетите и опаковката. Но въпреки всичко той смята, че бизнесът му е стабилен, а някой ден приходите отново ще тръгнат нагоре. Според Фолц рецептата за успеха е да се произвеждат по-малки количества, но по-висококачествено вино. Това е разумно на фона на преситения пазар, а ще намали и транспортните разходи.

Кристин Йордан (ARD) | Александър Андреев (редактор)

Поставете оценка:




Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар