in

Гешев: Целят да компрометират ВСС с действията срещу мен

Според главния прокурор Иван Гешев предложението за прекратяване на мандата му е политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на част от съдебната власт или цялата, и нарушаване на върховенството на закона.

Гешев направи своя коментар по време на дебата във ВСС по предложението за започване на процедура за неговото освобождаване от длъжност, внесено от правосъдния министър Янаки Стоилов, предаде БТА.

Главният прокурор определи предложението на министър Стоилов като бланкетно, а сигнала на Бойко Рашков като едно “правно нищо”.

В началото на заседанието на Пленума на ВСС правосъдният министър Янаки Стоилов представи мотивите за своето предложение за започване на процедура за прекратяване мандата на главния прокурор. Стоилов отговори на обвиненията, че с тези свои действия нарушава независимостта на съдебната власт като каза, че не може, когато държавен орган упражнява свое законово правомощие, това да се квалифицира като посегателство върху друг орган.

“Разделението на властите върви заедно с взаимния контрол от тях. Изглежда някой бърка независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма”, каза Янаки Стоилов.

В мотивите, основани на сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, Стоилов посочи, че има данни за действия на главния прокурор накърняващи престижа на съдебната власт, както и за тежки нарушения на служебните задължения.

Според Стоилов главният прокурор “избирателно и тенденциозно” е разгласил данни от досъдебно производство. Също така Иван Гешев е показал пристрастност, предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност при свои медийни изказвания. Друга причина, която посочва министърът е “използване на служители от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството, което е злоупотреба с техните служебни задължения, нарушава принципа на разделение на властите и е недопустимо”.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

20210722 095259

Деян Николов: Министри като Рашков имат място в следващ кабинет

7e8bc7879 asen vasilev bgnes

Асен Василев: Заложена е актуализация на пенсиите от 1 октомври