in

Гешев щял да проверява Пеевски

Спрямо всички лица, посочени в доклада на САЩ за налагане на санкции, ще бъдат предприети всички необходими действия по закон за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна информация по надлежния ред.

Това се казва в официалната позиция на държавното обвинение по повод санкциите, които САЩ наложиха на 2 юни на Васил Божков, Делян Пеевски и зам.-председателя на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България. Санкционирани бяха и бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавната агенция за българите в чужбина. 

Без да говори с имена, прокуратурата разказва, че срещу четирима от санкционираните вече е предприела действия. Но премълчава защо не е “работила” по другите двама от санкционираните – Пеевски и Желязков. “В обвинителния акт по КТБ няма Пеевски, но ги няма и Путин и Обама. По време на разследването не са установени неща, свързани с господин Пеевски. Няма данни, че той е получавал пари от КТБ”. Това е една от емблематичните фрази на Гешев за Пеевски, казана през юли 2017 г., когато Гешев беше само шеф на спецпрокуратурата и наблюдаваше делото за източването на КТБ.

“Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са  доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Те са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд”, пише сега прокуратурата по адрес на Харалампиев и Томов.

 
За Манолев е обяснено, че през 2019 г. Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла обвинителен акт за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз.

Божков е споменат с образуваните дела срещу него и събрани доказателства “за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност”.

“Прокуратурата напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията”, пише още в позицията.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

cb3cc0c7a1e94824a5b74a8e90f279d9

Васил Божков: Страдал съм от рекет, а на мен ми налагат санкции

phpsnqysi 559x345

Божков: Ходих до Белград, не ме пуснаха в затвора да говоря със Сретан Йосич