Home » Новини » Депутатите с по-малки заплати,а президента …

Депутатите с по-малки заплати,а президента …

Сподели новината

Новите депутати,които ще влязат в парламента след11 юли,ще получават със 179 лв. по-ниски заплати от колегите си в досегашния парламент. Причината е,че базата,от която се изчислява тяхното възнаграждение,намалява с 3,29% сочат данните на НСИ.

Тя е три пъти средната работна заплата в обществения сектор,което прави 4728лв. 

Всеки депутат обаче участва в поне една комисия,за което получава още 15%отгоре,т.е. сумата става 5437 лв., и то без добавките за трудов стаж,за експерти и сътрудници и т.н.

В досегашното народно събрание тази сума достигаше 5616 лв., т.е. разликата е  179лв.

Председателят на новия парламент,който и да е той,получава с 50% над основната заплата на депутат,т.е. 7092 лв. Толкова е и основната заплата на министър-председателя т.е. Стефан Янев от следващия месец ще получава по 7092 лв. месечно.  На тези длъжности обаче добавката за трудов стаж е по 1% за всяка прослужена година,т.е. ако има 20г. стаж,би трябвало да получава  поне 8510лв. Заплатите на министрите са с 30% над основното заплащане на депутатите.

Най-високата заплата сред управниците обаче взема президентът. Неговата е равна на два пъти на депутатската заплата т.е. в момента е 9456лв.,а заедно с добавката за трудов стаж става 11 347лв. месечно,т.е. намалението,което е средно 3,29%,сваля от тази сума поне 311лв.

Има редица длъжности в държавната администрация,при които възнаграждението е обвързано с депутатската заплата,например Сметната палата,КЗК и редица друи.

Ако заплатите в IT сектора продължат да се движат с досегашните си темпове,още през есента на тази година или най-късно до края й,средната заплата в този сектор ще мине 4хил.лв.,излиза още от данни на НСИ. През януари 2021г. средната заплата е била 3586лв. а през март вече е 3828лв.

В добивната промишленост се трудят двайсетина хиляди човека,чиято средна заплата към март  2021г. е 2195лв.,сочат данните. 

Във финансовата сфера средното заплащане е достигнало 2343лв.

В отраслите,които пострадаха най-силно от пандемията,има дори намаление на заплатите,което продължава и през тази година. 

В хотелиерството и ресторантьорството,където по принцип заплатите са най-ниски,през първото тримесечие на 2021г. те са намалели с още 8,7%,сравнено с края на 2020г.,като през март средната е била 815лв. И към момента това е отрасълът с най-ниски заплати.

Заплатите на брокерите на недвижими имоти бележат спад с 8,4%. В момента те са средно 1335лв.,докато година по-рано са били 1334лв. Естествено в сферата на културата,спорта и развлеченията също има спад на средната заплата- с 8% на тримесечна базаи с 6,8% на годишна. Към март 2021г. заплатите на хората,работещи в тази сфера,са средно 1128лв. Сферата на дейност,в която има най-голямо увеличение на средното заплащане,е здравеопазването-цели 27,1% спрямо година по-рано.

Автор: Христо Н.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената