in

Димитър Аврамов: Прокуратурата стои самотна в битката срещу българското общество

Институтът на главния прокурор е такъв, че неговата работа е безотчетна, невидима и субективна. От гледна точка на това как е защитен статутът му, протестите срещу него може и да не доведат до никакъв ефект. Прокуратурата трябва да има представа за факта, че се е изправила срещу българското общество и стои самотна в тази битка.

Това коментира пред Българското национално радио политологът Димитър Аврамов. Той се пошегува, че новият европейски главен прокурор Лаура Кьовеши, която трябва да разследва злоупотребите с бюджета на ЕС, е избрала най-добрата страна за първата си визита:

“Страната – европейски шампион по прозрачно усвояване на евросредства. Страна, където няма никакво напрежение срещу работата на съдебната власт и прокуратурата. Има много какво да научи от главния прокурор Иван Гешев как се защитава публичният интерес в България”, каза иронично политологът.

Аврамов коментира и санкциите по закона “Магнитски” и създадените списъци с фирми, свързани санкционираните българи:

“Държавата трябва да влезе в комуникация с партньорите си от САЩ и да поиска конкретна информация и да я представи пред обществото. … Институциите носят отговорност, не е необходимо да чакаме партньорите от САЩ и ЕС да ни казват. България започва да изглежда като гето на ЕС, в което органите на реда влизат само в краен случай, колкото да поддържат ниво на стабилност. Ако продължаваме така, ще бъдем изолирани”.

Според политолога след предстоящите избори през юли само “Има такъв народ” ще е в състояние да направи правителство:

“Най-вероятно заедно с “Изправи се! Мутри вън!” и “Демократична България”.

Димитър Аврамов прогнозира, че бъдещото правителство може да изкара и пълен мандат, ако има парламентарно мнозинство зад него.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

1005296ee boiko rashkov2

Бойко Рашков оглавява Националната комисия за борба с трафика на хора

991 ratio ministyr mladen marinov

Младен Маринов: Не можете да изчегъртате моите хора от МВР