in

Докладът на ЕК: Гешев още е предизвикателство. Брюксел настоява да се свие влиянието му

Проблемът „Гешев“ е основен за Брюксел, който настоява да се свие влиянието му. Остават предизвикателствата за независимостта на съдебната система в България. Все още стои въпросът за липсата на прозрачност за собствеността на медиите, а работната среда и безопасността на журналистите не са се подобрили. Това става ясно от доклада по хоризонталния механизъм за върховенството на закона на Европейската комисия в частта за страната ни.

Като конкретен пример се дава отмяната от Конституционния съд на закона за отчетността на главния прокурор и неговите заместници.

“В резултат стои предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор”, се подчертава в документа.

Остава и загрижеността за състава и функционирането на Висшия съдебен съвет, тъй като не са приети реформите за неговия състав и функциониране в рамките на новия проект за конституция.

Посочва се, че  главният инспектор и инспекторите към Главния инспекторат на Висшия съдебен съвет продължават работата си, въпреки че мандатът им е приключил през април миналата година.

Има и безпокойство за назначенията на съдиите на по-високи позиции, които, според Комисията, не се извършват по прозрачна процедура.

От институцията отчитат, че дигитализирането на правосъдието все още е назад.

Има проблеми с ефективността на мерките, свързани с интегритета на публичната администрация, лобирането и защитата на свидетелите, където няма специална регулация.

Отново се отбелязва ниският процент на окончателните присъди по високите етажи на властта.

Пандемията засегна икономически медийния плурализъм и защитата на журналистите, особено в регионалните медии, но няма специфични мерки в тяхна подкрепа, се казва в доклада. Отчита се също, че е стеснено пространството за гражданското общество.

Санкциите на САЩ па закона „Магнитски“ срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков са бележка под линия в доклада за върховенството на закона на ЕК.

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

469bd0f30 filip stanev btv2 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Филип Станев: Извинявам се на г-жа Николова за думите си, но не виждам красивото зад ПИК и тази дама

Филип Станев: Извинявам се на г-жа Николова за думите си, но не виждам красивото зад ПИК и тази дама

5b78cc83b borisov geshev 323 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Блазе на такава демокрация, блазе на такъв народ!

Блазе на такава демокрация, блазе на такъв народ!