in

ДПС се жали в ЕС от България заради Пеевски и Магнитски

Евродепутатът Илхан Кючюк обвини България, че използва санкциите на САЩ по закона ”Магнитски” като претекст за свръхрепресии срещу лица и фирми. В изказване вчера привечер пред Европарламента в Страсбург той използва дебат по европейския аналог на закона ”Магнитски”, за да нападне българските власти, че извращават смисъла на санкциите срещу корумпирани лица и фирми.

Според него те се възползват от санкциите като “инструмент за свръхрепресии и нарушаване на човешките права и свободи”.


Илхан Кючюк се въздържа да посочи имена на засегнати лица и фирми, сред които фигурира бившият депутат от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски. Изказването обаче звучеше като негова защита.


Той изтъкна, че американският закон “Магнитски” няма действие на територията на Европейския съюз, което противоречи с позицията на САЩ, че той е глобален закон (както се и нарича). Истината е, че българите са първите граждани на ЕС, санкционирани по него.


Според Кючук налагането на национални санкции от някои страни в ЕС като продължение на американските мерки е “в грубо противоречие както с вътрешното им законодателство, така и с общностното право”. Той посочи, че визира България, без да назове други държави. Евродепутатът призова да не се допуска по същия начин “превратно тълкуване на европейския аналог” на закона “Магнитски”. Според него санкциите не бива да се превръщат в “търпяно свръхнаказание, без вината да е доказана от независим съдебен орган след преценка на всички факти и доказателства”.

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

4f4c59786 raicev - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Андрей Райчев: Правителство без мнозинство в парламента е като служебно

Андрей Райчев: Правителство без мнозинство в парламента е като служебно

e1cb799e0 boec - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Георги Георгиев от БОЕЦ разкри защо нарече предател министъра на културата Минеков

Георги Георгиев от БОЕЦ разкри защо нарече предател министъра на културата Минеков