Home » Новини » Еврокомисарят по здравеопазването: Ваксинирането е най-сигурният начин да овладеем пандемията

Еврокомисарят по здравеопазването: Ваксинирането е най-сигурният начин да овладеем пандемията

Сподели новината

Българите трябва да вярват на ваксините – те са безопасни и ефективни. Моето послание е – ваксинирайте се, ваксинирайте се. Ваксинирането е най-сигурният начин, за да можем да овладеем пандемията, още повече сега когато има нови варианти. Това заяви европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду, която е на посещение в България.

Страната ни е една от първите, които Кириакиду посещава, за да види как върви плана с ваксинацията.

„С увеличаването на ваксинацията имаме повод да бъдем оптимисти, но не е може да бъдем доволни. Наблюдаваме ситуацията с различните варианти внимателно и знаем, че тези, които са напълно ваксинирани, са защитени. Всичките 4 ваксини, които са налични в България са одобрени от ЕМА. Те са безопасни и ефективни. Ваксинирането спасява животи, намалява хоспитализацията, позволява ни да се върнем към една нова нормалност и да пътуваме“, обясни еврокомисарят.

Нейното послание към всички български граждани е да се ваксинират. „Важното е да го направим за себе си, за всички около нас, за да можем да се върнем обратно към свободите, които имахме преди пандемията“, смята тя. По думите й в момента около 50% от гражданите на страните членки от ЕС са получили първа доза.

„Дискутирахме с министъра как да работим заедно, за да подкрепим България, така че гражданите да се ваксинират и то по-бързо. Това е нашият щит срещу COVID. Това е посланието, което искам да изпратя днес“, заяви тя.

Стела Кириакиду уточни, че учените в момента проучват ситуацията с бързите антигенни тестове и когато науката позволи ще може се промени сертификатът за ваксиниране и те да се включат в него. За момента сертификатите покриват тези, които са ваксинирани, тези, които са направили PCR тест или тези, които са били доказано болни.

От своя страна здравният министър д-р Стойчо Кацаров заяви, че Министерството на здравеопазването ще започне кампании, които ще помогнат, за да може хората да се ваксинират по-масово. По думите му усилията са насочени към информационна кампания и методология, по която да оценят нивото на колективния имунитет.

„Какъв по-силен стимул можеш да имаш от това, че предпазваш себе си и близките си“, попита д-р Кацаров.

Комисар Кириакиду и министър Кацаров посетиха мобилния пункт за имунизация срещу COVID-19 на площад „Александър Батенберг“, след което се срещнаха и с ваксинационните екипи на УМБАЛ „Св. Анна“. Малко по-рано Стела Кириакиду разговаря и с президента Румен Радев.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената