in

Елена Йончева: Новата Европейска агенция за убежището е голям пробив за България

Новата Европейска агенция за убежището е голям пробив за България и за Европа. Страната ни има интерес от допълнителна помощ от ЕС и солидарност между държавите членки, защото при следваща бежанска вълна нито една ограда не може да спре огромния натиск. В момента ние не сме достатъчно защитени, а се намираме на място, уязвимо от зоните на конфликт.

Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Тя преговаряше от името на Европейския парламент със Съвета на ЕС за създаването на агенцията, която има правомощия във всички държави членки. Споразумението беше сключено в последния ден на португалското председателство през юни.

Агенцията е в интерес на националната сигурност на България, каза още Елена Йончева. Ние работим за това тежестта от справянето с бежанските вълни да бъде носена от целия ЕС, а не единствено от България и другите държави, разположени по границите на съюза, коментира тя. Споразумението за агенцията е първото общоевропейско решение по политиката за миграцията от голямата криза през 2015 г. Досега ЕС няма ефективен механизъм, по който да защити държавите, разположени на външните граници.

Страните от Вишеградската четворка, сред които е и Унгария, в момента отказват да проявят солидарност и да приемат част от бежанците. Затова подобни общоевропейски решения са исторически – тежестта трябва да бъде разпределена, ЕС да осигури експертна и техническа помощ, за да има точна преценка кои от мигрантите са икономически, кои представляват заплаха за сигурността и кои действително бягат от война и търсят убежище. По-голямата концентрация на усилията в този етап ще помогне постепенно мигрантският поток да намалее. Освен това ще се ускори процесът по връщането на кандидатите, чиито молби за закрила са отхвърлени.  

България ще бъде много по-защитена и ще разполага с допълнителни инструменти, каза още Елена Йончева. Няма повече да разчитаме на благоволението на един или друг управляващ, например в Турция, коментира тя. Елена Йончева припомни, че дори и при съществуващото споразумение на Анкара с ЕС, управляващите в южната съседка използват бежанския натиск за изнудване в отношенията си с Брюксел.

Тя изброи още някои от функциите на агенцията. Нейни представители ще проучват на място ситуацията в потенциални зони на конфликти, за да има предварителна готовност за евентуална бежанска вълна. Общо 500 експерти ще са част от т. нар. резервен пул и при необходимост ще участват във филтрирането на документите на пристигащите в държавите членки. Те ще могат да свалят пръстови отпечатъци, да попълват базите с данни, да преценяват за евентуална заплаха от тероризъм и др.

Споразумението е първият реален пробив, който ще деблокира всички останали предложения в посока на преразпределение на отговорността, коментира Елена Йончева. По направените през 2016 г. законодателни предложения от Европейската комисия, които биха помогнали и на България, нямаше напредък в продължение  на четири години.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

34a415fdd boiko rashkov2

Бойко Рашков: Подслушвани са стотици, данните ще ги внесем в парламента

65a21ed1f6e3eb48f961addacb0a8723 kyo 6823 01 compress86

Нинова: Къде бяха новите проекти, когато се изправихме срещу корупцията и Борисов?