Home » Новини » ЕСПЧ разпореди Русия да защитава осъден на смърт марокански гражданин

ЕСПЧ разпореди Русия да защитава осъден на смърт марокански гражданин

Сподели новината

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) разпореди Русия да защитава марокански гражданин, осъден на смърт от проруските сепаратисти в Украйна по обвинения, че е чуждестранен боец, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

ЕСПЧ поиска руските власти да направят така, че смъртната присъда, постановена от съд в самопровъзгласилата се Донецка народна република, да не бъде изпълнена, а също да бъдат осигурени подходящи условия на задържане и медицински грижи.

Още новини от Украйна

Съдът в Страсбург заяви, че в срок от две седмици Москва трябва да го уведоми за действията, които е предприела.

Преди няколко дни обаче Русия обяви, че вече не иска да се съобразява с решенията на ЕСПЧ.

Мароканецът се обърна към съда в Страсбург чрез свой правен съветник, след като беше осъден на смърт заедно с двама британски граждани на 9 юни.

Тримата мъже са се присъединили към украинските сили в битката срещу Русия. Мароканецът е дошъл да учи в Киев през 2019 г., показват съдебни документи.

Според украинското външно министерство чужденците в армията на Украйна са редовни войници и трябва да бъдат разглеждани като такива.

Руските власти казват, че смятат чужденците, които се бият на страната на Украйна, за наемници, за които не се прилагат международноправните норми, защитаващи военнопленниците.

В Русия има мораториум върху смъртното наказание, но той не важи за подкрепяните от Москва сепаратистки райони в Украйна.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар