Home » Новини » Ето кога Украйна може да влезе в ЕС
d0b5d182d0be d0bad0bed0b3d0b0 d183d0bad180d0b0d0b9d0bdd0b0 d0bcd0bed0b6d0b5 d0b4d0b0 d0b2d0bbd0b5d0b7d0b5 d0b2 d0b5d181 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Ето кога Украйна може да влезе в ЕС

Ето кога Украйна може да влезе в ЕС

Процесът на присъединяване на Украйна към Европейския съюз (ЕС) може да отнеме над 20 години, като се имат предвид изискванията, които се прилагат към страните кандидатки. Това мнение изрази в неделния ефир на Радио J френски държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон.

„Трябва да бъдем честни с тях и с нашите съграждани. Ако кажем, че Украйна ще се присъедини към ЕС след 6 месеца, година или две, това няма да е вярно, защото ЕС поставя определени изисквания към кандидатите. Процесът може да продължи 15 или 20 години… Това е много дълга процедура“, обясни Бон.

Още новини от Украйна

В тази връзка, би било уместно да се предложат някои привилегии на Украйна и други страни, които се стремят към по-тесни отношения с ЕС, по-специално Молдова и Грузия. За целта е необходимо да се създаде европейска политическа общност, която беше предложена от френския президент Еманюел Макрон. Според Бон, в рамките на тази общност украинците биха могли „да получат правото да се движат свободно из Европа, да получат достъп до част от средствата от европейските фондове за възстановяване на страната и нейната икономика. „Това е политически проект, допълващ ЕС, който е предназначен за страни, които искат да се доближат до нас“, каза той.

По-рано Макрон заяви, че Украйна има възможност да получи ускорено статут на кандидат за член на ЕС, но присъединяването ѝ към ЕС може да отнеме години или дори десетилетия. На конференцията в Страсбург за бъдещето на Европа той направи предложение за създаване на нова организация в допълнение към ЕС – Европейската политическа общност – за включване на Украйна и някои други страни в нея. Тази идея обаче предизвика безпокойство сред някои европейски политици. По-специално, президентът на Литва Гитанас Науседа смята, че предложението на Париж показва „липса на политическа воля“ за решаване на въпроса за приемането на Украйна в ЕС.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-22

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Летният сезон започна с недостиг на работна ръка

Сезонът по морето започна отново с недостиг на работна ръка. От бранша разчитат на ученици ...