in

Заев: Нямаме нужда от ЕС, ако трябва да преговаряме за македонския език

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев втвърди тона към ЕС и спора с България по отношение на македонския език.

“Нямаме нужда от Европейски съюз, ако някой иска да преговаряме за македонския език и македонската идентичност. Защото ще бъдем безлични. Няма кой да влезе в ЕС, защото по-голямата част от хората в страната са македонци. Нито това, нито което и да е друго правителство има право да обсъжда македонския език и македонската идентичност”, заяви Заев в отговор на парламентарен въпрос от депутата Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ. Тя е настояла премиерът да прочете предложението, с което той е заминал за София, информира скопският телевизионен канал “Нова ТВ“, цитиран от “Фокус”.

„Същите хора, които казват, че Заев е отишъл в София, за да извърши ново предателство, същите хора питат “Защо не сте осигурили членство в ЕС?”. Какви са всъщност вашите възгледи? Да защитим македонската идентичност или да сключим споразумение с България на всяка цена, за да можем да станем член на ЕС, попита Заев, който нарече опозицията квазипатриоти.

Той обясни, че с България се обсъжда пътна карта, каквото е предложението в португалското решение на проблема. Заев поясни, че в пътната карта са изброени всички области за сътрудничество, като изграждане на инфраструктура, откриване на гранични пунктове, по-добро сътрудничество между институциите.

„Втората част, за която се говори в пътната карта, е интензивността на заседанията на историческата и образователна комисия, без да се уточнява какво обсъжда комисията, защото за това има експерти. На едно място, където се споменава македонският език, се посочва, че това са два подобни, но различни и международно признати езика,“ подчерта Заев.

Той каза, че преговорите с ЕС не са започнали поради вътрешната ситуация в България, където няма политическо правителство и конституиран парламент. Заев вярва, че през следващия период преговорите с България ще продължат.

В същото време, зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски в рубриката „Тема на деня“ на скопския телевизионен канал “Сител“ разкрива, че Заев на среща в България неофициално е казал, че вярва, че българите и македонците са един и същ народ и говорят един и същ език, а след това казва, че това е само негово лично мнение, въпреки че като министър-председател той представлява държавата. Николовски посочи, че това е непочтеното отношение на Заев – да говори едно за обществеността, а друго на лични срещи.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

d8bf1f549 panaiotov mig 292

Военният министър за разбилия се МиГ-29: Губят се фаталните 13 секунди за майор Терзиев преди инцидента

b9d3714e7 dimitarstoyanov facebook

Главният секретар на президента: Какво ли мисли лицето Младен Маринов за казаното от Яне Янев?