Home » Новини » За Хонконг и мръсните пари

За Хонконг и мръсните пари

Сподели новината

Имот на първа линия, собственост на политическия елит в Китай. Обвинените във Вашингтон наркобосове и бегачи на оръжия, опериращи блокове. Компании, които позволяват на предполагаемия флот за разпадане на санкциите.

Всичко по-горе съществува в Хонг Конг и отчасти бяха изложени от разследвания, използващи Регистъра на фирмите в Хонконг, публична база данни, която стана обект на ожесточен дебат между правителството на града и коалиция от инвеститори, адвокати, журналисти и защитници на прозрачно управление.

Въпреки че онлайн търсачката на системния регистър изглежда и работи така, както е създадена преди 20 години, тя е ключов инструмент за размазване на отрасли, тъй като съдържа информация за идентифициране на близо 1,4 милиона активни компании в Хонконг – и хората, които отговарят за тях .

Инвеститорите използват регистъра за проучване на бизнес връзките на потенциални партньори. Адвокатите го използват, за да намерят адресите на бизнеси, които искат да съдят. Синдикатите използват регистъра, за да подават жалби срещу ръководството. И журналистите го използват, за да разследват евентуални неправомерни действия.

Правителството на Хонконг обаче твърди, че данните от регистъра са били „въоръжени“ от хора, които искат да тормозят своите политически опоненти. Там се казва, че хората набавят домашните адреси или идентификационните номера, достъпни в базата данни срещу малка такса, на други и след това ги споделят широко онлайн. Тази тактика е известна като доксинг и нараства по време на политическите вълнения в града през 2019 г.

За да попречи на хората да злоупотребяват с регистъра, Бюрото за финансови услуги и хазна иска да премахне необходимостта директорите да предоставят домашен адрес и частично да маскират своите лични карти или номера на паспорти.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената