Home » Новини » Иван Костов: Ще има тежка битка. Институциите са просмукани от слабост. Службите да се разформироват

Иван Костов: Ще има тежка битка. Институциите са просмукани от слабост. Службите да се разформироват

Сподели новината

Ще има тежка битка и голяма конфронтация. Избавлението няма да стане бързо. Процесите са дълбочинни. Институциите са просмукани от слабост и ендемична корупция. Нали така ни казаха. Институциите не си вършат работата. Това каза по БТВ Иван Костов.

Имаме трайна политическа криза от 2009 година. ЕС прие България с незавършена политическа и социална система. И това стана заради съпротивата на една значителна част от обществото, която разпарчетоса страната. 

Имаше голяма общност, която не приемаше тази консолидация чрез върховенство на закона. Нейното политическо представителство имаше друга цел – усвояването на европейските средства в България. 20 години живеем в тази ситуация. Работи пазарната икономика, макар и не така, както очакваме. Онази тънка прослойка излезе на улиците миналото лято, а не тези, които са в крайни лишение. Те не приемат държавата им да бъде в ръцете на олигарси и с ретроградно мислене. Колкото повече тази прослойка нараства, толкова по-непримирима ще става тя срещу силите, които опорочават българската демокрация. Тези хора ще станат много и те ще поискат върховенството на закона.

Най-дълбочинната реформа трябва да е в сигурността. Трябва да се разформироват службите за сигурност, а хората да минат през проверка за лоялност. Голям длъжник на обществото е министърът на енергетиката. По странен начин мълчи този човек. Как така не може да намери документ за „Балкански поток“. Такъв отговор е невъзможен. Под такива прикрития не може да се защитават русите интереси Има хора, които могaт да свършат такава реформа – Атанас Атанасов, Николай Радулов.

Отговорността е в двора на ИТН. Ако някой трябва да търси съгласие и да поведе останалите за отстраняване на потоците от демокрацията, това трябва да бъдат те. Те имат най-голямо доверие. Те са без алтернатива за решаване на този проблем. Аз имам съмнение, но хората ще им възложат това.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената