in

Иван Нейков: Хората не трябва да се заблуждават, че ще бъдат увеличени всички пенсии

Хората не трябва да се заблуждават, че ще бъдат увеличени всички пенсии. В социалната сфера бързината никога не е била качество или достойнство и затова не трябва да се бърза с отпускането на тези 50 лева. Това заяви в ефира на бТВ бившият социален министър Иван Нейков.

Категорично не е да се дават 50 лева на хора с пенсии от 300 лева и 50 лева на хора с пенсии 1000 лева. По думите му проблемът не е ниски – високи, а стари – нови. “Трябва да се намерят няколко механизма за осъвременяване на пенсиите, това не трябва да е резултат на тръшкане.

Трябва да е изработен механизъм за осъвременяване на някакъв период от време например на 5 или на 10 години. Има два варианта за вдигане на пенсиите с Швейцарското правило – ако растат бързо доходите и ако се увеличава инфлацията. Вторият вариант обаче е опасен. Търси си да се намери баланс.

Швейцарското правило обаче има един минус, а именно се отварят ножиците – по-високите пенсии получават повече при увеличение, а по-ниските по-малко. Затова експертите трябва да намерят баланса”, категоричен е още той.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

aaabfcc8f parno23

Честито! Поскъпват токът, парното и топлата вода

f737029bf ochite 1

Делото срещу Митьо Очите е минирано, върнато е на прокуратурата