Home » Новини » Иван Нейков: Хората не трябва да се заблуждават, че ще бъдат увеличени всички пенсии

Иван Нейков: Хората не трябва да се заблуждават, че ще бъдат увеличени всички пенсии

Хората не трябва да се заблуждават, че ще бъдат увеличени всички пенсии. В социалната сфера бързината никога не е била качество или достойнство и затова не трябва да се бърза с отпускането на тези 50 лева. Това заяви в ефира на бТВ бившият социален министър Иван Нейков.

Категорично не е да се дават 50 лева на хора с пенсии от 300 лева и 50 лева на хора с пенсии 1000 лева. По думите му проблемът не е ниски – високи, а стари – нови. „Трябва да се намерят няколко механизма за осъвременяване на пенсиите, това не трябва да е резултат на тръшкане.

Трябва да е изработен механизъм за осъвременяване на някакъв период от време например на 5 или на 10 години. Има два варианта за вдигане на пенсиите с Швейцарското правило – ако растат бързо доходите и ако се увеличава инфлацията. Вторият вариант обаче е опасен. Търси си да се намери баланс.

Швейцарското правило обаче има един минус, а именно се отварят ножиците – по-високите пенсии получават повече при увеличение, а по-ниските по-малко. Затова експертите трябва да намерят баланса“, категоричен е още той.

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената