Home » Новини » Изненадваща визита! Лидер на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ обсъдил в Белград напрежението в Косово

Изненадваща визита! Лидер на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ обсъдил в Белград напрежението в Косово

Сподели новината

Лидер на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (AзГ) е посетил сръбската столица Белград на фона на нарастващото напрежение между Сърбия и Косово, показва публикация на страницата му във Фейсбук, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тино Хрупала заяви, че през последните три дни е провел множество срещи в Белград и се е срещнал с представители на бизнеса, сръбски депутати, пратеникът на Сърбия в Косово и сръбския външен министър Ивица Дачич.

„Целта на разговорите беше да ме информират в дълбочина за мненията и възможностите за скорошно разрешаване на конфликта“, написа Хрупала.

Косово, което днес е населено почти изцяло с албанци, се отдели от Сърбия през 1999 г. след намесата на НАТО и обяви независимост през 2008 г. Повече от 100 държави признават независимостта на Косово. Сърбия обаче настоява за връщането на бившата си провинция.

Хрупала добави: „По време на обсъжданията беше счетено за жизнеспособно решение, което да включва регион Косово в рамките на Република Сърбия. На гражданите от всички етнически групи трябва да бъдат гарантирани подкрепа и сигурност.“

На въпрос на ДПА дали споделя тази оценка, той отговори, че това е мнението на сърбите.

Нарастващото напрежение там избухна миналата неделя, когато най-малко 30 тежко въоръжени паравоенни сърби влязоха в бой с косовската полиция в село Банска близо до Митровица в Северно Косово.

Трима от сръбските нападатели и един косовски полицай загинаха.

Поставете оценка:
5

Оценка 5 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар