Home » Любопитно » Какво се случва с мозъка ни, когато правим секс

Какво се случва с мозъка ни, когато правим секс

Когато правим любов, работи не само тялото, но и мозъкът ни – учените твърдят, че в този момент се активират повече от 30 зони в главния мозък, пише bulnews.bg. Вижте какво се случва, когато получаваме сексуално удоволствие.

Включва се „примитивният мозък”
Невропсихолзите наричат „примитивен мозък” лимбическата система – частта, която отговаря за физическото привличане и някои аспекти на емоционалната дейност. Когато правим секс, именно тази част от мозъка е най-активна – така че преди, по време и след секс категорично не е подходящ период за вземане на важни решения.

Рационалната част на мозъка изключва
Две части от женския мозък, които отговарят за осъзнаването и социалната преценка, буквално се изключват по време на сексуална възбуда. В този смисъл фразата „любовта е сляпа” е абсолютно вярна – когато желаем някого, наистина не сме в състояние рационално да оценим обекта на страстта си. Освен това, се понижава активността в още един дял – този, който отговаря за самочувствието и самокритичността. По тази причина сме склонни да харесваме себе си в този момент.

Увеличава се синтеза на допамин
По време на секс в мозъка активно се освобождават някои вещества, сред които на първо място е допаминът, който предизвиква усещане за страст, еуфория, удовлеторение, възнаграждение. По време на любовния акт количеството на допамин, което се освобождава, е равнозначно с това при прием на някои наркотици.

Сексът наистина привързва към партньора
Още едно вещество, което се освобождава по време на любовния акт, е окситоцин. Една от основните му функции е установяване на привързаност и социални връзки. Именно окситоцинът кара родителите да се грижат за децата си, а съпрузите и приятелите – да се наслаждават на общуването си. Затова, когато правим секс с непознат, рискуваме да се влюбим в него.

Сексът успива
Сънливостта след секс е предизвикана от синтеза на веществото вазопресин, който е едно от най-мощните сънотворни средства.

Усещане за щастие
Благодарение на синтеза на серотонин, любовният акт ни кара да се чувстваме щастливи, заредени със сили и спокойни. Серотонинът помага за неутрализране на дейстието на хормона на стреса кортизол и за стимулиране на паметта.

Ставаме по-енергични
Възбуда, внимание, енергия – всички те се активират от веществото норадреналин, което се изработва по време на секс. Впрочем, учестеното сърцебиене и краткотрайното повишаване на пулса също са резултат от действието на норадреналина, което превръща секса в ефикасна и полезна кардиотренировка.

Поставете оценка:
1

Оценка 1 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар