in

Кирил Петков: Не съм нарушил Конституцията, за да бъда министър

Screenshot 20210815 021024 Chrome

„Не може чужди държави да ни определят дневния ред“. Това заяви служебният икономически министър Кирил Петканов във връзка с казуса за канадското му гражданство. Той поясни, че чака Канада да върне документа, с който той се отказва от гражданството си.

Възможно ли е Българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава.
Това каза Кирил Петков пред журналисти.

„По решение 15 от септември 1995 г. се казва: „поначало наличието на чуждо освен българско гражданство на едно пълнолетно дееспособно лице, е въпрос на собствен избор. Чуждото гражданство не е външщно натрапено качество на българския гражданин. Когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в Република България достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското.

Аз направих всички тези стъпки. Това е конституционен въпрос, аз не съм специалист по това, но възможно ли е според вас един български гражданин да е направил всички възможни действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава и това да предопределя неговите права и още повече възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент. С други думи възможно ли е Българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава. Канада е една много хубава страна, но ако беше една страна с голямо ниво на корупция?“, каза още Кирил Петков.

Той попита какво ще стане, ако една държава може никога да не реши да освободи от гражданство.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

8a71b13b1c336ce64dd98461549e5ad7

Нинова разкри как Радев я е отрязал за служебния кабинет

Screenshot 20210816 155252 Chrome

Президентът Румен Радев не си дава кабинета за редовен на БСП