Home » Любопитно » Кошмарът на женското обрязване
d0bad0bed188d0bcd0b0d180d18ad182 d0bdd0b0 d0b6d0b5d0bdd181d0bad0bed182d0be d0bed0b1d180d18fd0b7d0b2d0b0d0bdd0b5 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Кошмарът на женското обрязване

Кошмарът на женското обрязване

Около 200 милиона момичета и жени, които сега живеят на планетата Земя, са преминали през изключително болезнената процедура на женско обрязване, наричано още инфибулация.

Женското обрязване е частично или пълно отстраняване на външните полови органи без медицинската необходимост от извършването на това. Тази операция обикновено се нарича “женско генитално осакатяване” и “генитално осакатяване на жени”, пише vesti.bg.

Същността на операцията е, че големите срамни устни се зашиват по такъв начин, че остава само мъничка дупчица, през която трудно преминават урината и менструалната кръв.

В този случай клиторът и външните срамни устни често са напълно ампутирани, а вътрешните – частично. Поради дълбокия разрез, направен по време на операцията, след зарастване се образува забележим белег, който всъщност напълно покрива вулвата.

Твърди се, че инфибулацията е идеалният начин да се запази девствеността на момичето до брака, но за това е необходимо след навършване на брачна възраст да ѝ се направи друга операция, за да може да има полов живот.

Някои народи имат обичай, според който в брачната нощ съпругът взима нож и с него разрязва чатала на жена си и чак след това осъществява полов акт с нея. След като зачене, отново се зашива.

Когато дойде време жената да ражда, вагиналната област се изрязва отново, за да може бебето да излезе, а след раждането отново се зашива.

Обикновено подобни интервенции са изключително болезнени за жените. Тъй като всички те се извършват без анестезия, родилките губят съзнание от болка.

Смъртта от усложнения не е необичайна. Инструментите не се дезинфекцират, а оттам рискът от тетанус и други инфекции се увеличава. Понякога това варварство води до безплодие.

Причините за извършване на генитално осакатяване на жени варират в зависимост от региона, променят се във времето и са комбинация от социокултурни фактори, специфични за семействата и общностите.

Обикновено тази практика е оправдана от следните най-често срещани причини:

В области, където подобна практика е част от обичаите, стимули за нейното продължаване са социалният натиск и страхът от обществено отхвърляне. В някои общности гениталното осакатяване на жените е почти задължително и необходимостта от него не се оспорва

Тези операции често се смятат за необходима част от възпитанието на момичето и начин да се подготви за пълнолетието и брака.

Често мотивите за извършване на тези операции са възгледи за правилното сексуално поведение. Целта на операциите е да се осигури запазване на девствеността преди брака.

В много общности се смята, че практиката на генитално осакатяване на жените помага за потискане на либидото и по този начин им помага да се противопоставят на извънбрачния секс.

Практиката на осакатяване на женските полови органи се свързва с културните идеали за женственост и скромност, при които момичетата са чисти и красиви.

Въпреки че религиозните текстове не говорят за подобни практики, тези, които извършват такива операции, често вярват, че религията подкрепя практиката.

В повечето общности тази практика се счита за културна традиция, която често се използва като аргумент за нейното продължаване.

Поставете оценка:

2.1

Оценка 2.1 от 7 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-06-22

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Летният сезон започна с недостиг на работна ръка

Сезонът по морето започна отново с недостиг на работна ръка. От бранша разчитат на ученици ...