Home » Новини » Критикът на Путин Навални може да „умре в рамките на дни“, твърдят лекарите

Критикът на Путин Навални може да „умре в рамките на дни“, твърдят лекарите

Сподели новината

Лекарите на руския опозиционен активист Алексей Навални казват, че той „ще умре в рамките на следващите няколко дни“, ако не му бъде предоставена медицинска помощ.

Лекарите казват, че последните резултати от кръвни изследвания показват, че той може да претърпи сърдечен удар или бъбречна недостатъчност всеки момент.

Навални провежда гладна стачка от 18 дни, за да поиска подходящо лечение на остра болка в гърба и изтръпване на краката.

Виден критик на президента Владимир Путин, той беше затворен през февруари заради стари обвинения за присвояване.

Четирима лекари, включително личният му лекар Анастасия Василева, са писали до служителите на затвора, за да поискат разрешение да го видят спешно.

В писмото, което д-р Василиева публикува в Twitter, експертите посочват, че калият на Алексей Навални е достигнал „критични нива“.

„Това означава както нарушена бъбречна функция, така и че сериозни проблеми със сърдечния ритъм могат да се случат всяка минута“, обяснява тя.

Наличието на калий в кръвта над 6,0 mmol (милимола) на литър обикновено изисква незабавно лечение. Резултатите от кръвните изследвания на Навални, получени от адвокатите му, показват, че той е бил на 7.1, се казва в писмото.

Лекарите призоваха служителите на затвора да им позволят незабавно да прегледат Навални, „като вземат предвид кръвните тестове и скорошното му отравяне“.

44-годишният Алексей Навални едва не почина през август 2020 г., когато беше отровен с химическия нервен агент Novichock. Той обвинява президента Владимир Путин, че е наредил отравянето, което Кремъл отрича.

Навални казва, че страда от остра болка в гърба и изтръпване в десния крак. По-рано този месец той се оплака от постоянна кашлица и висока температура и беше преместен в болно отделение в затвора в град Покров.

Той обяви гладната стачка, за да поиска достъп до собствения си медицински екип. Руските затворнически власти казват, че той е отказал лечение от техния лекар.

Адвокатите на Навални, които са го посещавали в ареста, казват, че в затвора няма лекари, а медицинското звено на място се управлява от един фелдшер.

Кампаниите за правата на човека твърдят, че затворът е известен със своите особено тежки условия, а Amnesty International заяви, че Навални е бил лишен от свобода в условия, които представляват изтезания и може бавно да го убиват.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената