in

Левон Хампарцумян: В момента има повече депозити, отколкото кредити

В момента има повече депозити, отколкото кредити, заяви банкерът Левон Хампарцумян пред БНТ. Банките продължават да взимат парите на хората и да ги пазят, но срочните депозити, когато лихвите са по-високи, банките имат интерес да привлекат средства за по-дълго време, коментира той.

Понеже няма голямо търсене на кредити заради подтиснатата икономика и кризата, породена от коронавируса, един от ефектите е, че няма срочни депозити, защото никой не се нуждае от пари толкова много, поясни Хампарцумян

Според банкера всяка инвестиция, която носи по-висока доходност включва по-малък или по-голям риск. В момента има повече депозити, отколкото кредити. В момента, в който икономиката отлепи и тръгне нагоре, тези пари, които са във формата на депозити, ще бъдат използвани, уточни Хампарцумян.

„Пари има, но въпросът как се използват“, изтъкна банкерът и допълни, че икономиката в света все още се пренарежда.

Устойчивостта започва да става ключов елемент в икономическото планиране на компаниите. Устойчивост е една от ключовите думи, освен растеж, подчерта Хампарцумян.

Левон Хампарцумян подчерта, че банките са подготвени за взимането на лошите кредити. Ако има затруднения, банките няма да удушат клиентите си, а ще намерят начин да се предоговорят и да си вземат парите, като покачването на сумите би било нещо нормално, каза още Левон Хампарцумян.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

68c35eb5b berbatov

Димитър Бербатов към столични клубове: Живеете в модерно робство

22a9c2a5e kalev2

Бивш военен пилот: Спасителният хеликоптер е трябвало да бъде по-близо до майор Терзиев и неговия МиГ-29