in

Маджарова обърна палачинката – нямало нищо драматично в закриването на спецпрокуратурата

Кой знае колко драматични неща няма да се случат със закриването на специализираните съд и прокуратура. Общо взето с тези думи шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова обърна палачинката по въпроса с искането за закриването на въпросните институции. Спомняме си, че само преди няколко месеца магистрати, включително и Маджарова, се събраха на ”мълчаливо бдение”. Тогава Маджарова заяви, че върховенството на закона е в опасност, посяга се на разделението на властите и обяви, че магистратите се чувстват ”застрашени и уплашени, че се посяга на функционалния им имунитет”.

Сега обаче явно няма нищо чак толкова драматично, но се посягало на специализирания съд и прокуратура, защото тези институции работели. И работели добре. Нищо, че и Брюксел ни критикува заради липсата на осъдителни присъди за корупция по високите етажи. За това призна и Маджарова, която посочи в ефира на Българската национална телевизия, че специализираната прокуратура била даже длъжник на гражданите. Проблемът обаче бил малкото време – институцията съществувала от едва няколко години, предприемани били онези действия, които били най-възможни.


“Но да се знае, че този орган на съдебната власт, натоварен с високата отговорност да се справи с корупцията по високите етажи на властта, изпълнява тези свои задължения едва от 3 г., в които се постигнаха немалко неща. На съд са предадени 56 лица за корупционни престъпления. Разберете, за някои неща е нужно технологично време. Никъде не е лесно да се води такава битка”, посочи Маджарова. 

Сиреч – дайте ни малко толеранс…


Шефката на специализираната прокуратура не можела да прогнозира какво би се случило с делата. Сигурна била в едно – че ще се създадат временни затруднения, които са неизбежни в процес на реформи. Вероятно, смята Маджарова, ще се стигне да катаклизми. Но за нея проблемът бил пред висящите производства. 


За обявените преди няколко дни обвинения, повдигнати на Васил Божков, Маджарова посочи: бившият хазартен бос е обвинен в ръководство на организирана престъпна група, чиято цел била да предприеме действия за опорочаване на протестите. Отрече по този начин прокуратурата да крие подслушването на политици и граждани. Маджарова даже повтори – такива не е имало, въпреки твърденията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. 


“Политици не са подслушвани. Мирни протестиращи също не са подслушвани. Прилагани са СРС, за да бъдат овладени тези процеси спрямо такива лица, които са били склонни да извършат такива прояви. За да се пристъпи към използване на такива средства, първо се прави анализ на фактическата обстановка. Към онзи момент, когато е взето решение да се прилагат такива средства, информация за потенциалната опасност постъпи във всички възможни силови структури в страната”, обясни Маджарова.


Шефката на специализираната прокуратура очаквано защити решението на Висшия съдебен съвет да обяви искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от поста за недопустимо. Обвинител №1 не е допуснал престъпление като е оповестил веществени доказателствени средства, които се различавали от СРС. 


И повтори тезата, че държавното обвинение не е нахлувало в сградата на президентството – извършени били действия по разследването, а технически законът е спазен – имало надлежно разрешение на български съд, имало е пропускателен режим в сградата и е осъществен нормален диалог с лице, заемащо висша административна позиция. Колегите, смята Маджарова, са допуснати, за да си свършат работата. 


Оценката на президентството, че истината се редактира, Маджарова определи като субективна оценка, на която имал право държавния глава. 

Активно е разследването за къщата в Барселона, която замеси името на бившия премиер Бойко Борисов в пране на пари, обави Маджарова.Лидерът на ГЕРБ е бил разпитан в хода на предварителна проверка и е било преценено, че има достатъчно данни за образуване на досъдебно производство. В момента се извършва експертиза.

Фрог Нюз

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

560x315 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Стефан Янев: Надявам се диалогът между партиите да не е безпринципен

Стефан Янев: Надявам се диалогът между партиите да не е безпринципен

4689db25b 502 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Биков пита Трифонов защо не искал да носи отговорност като премиер. А пита ли Борисов?

Биков пита Трифонов защо не искал да носи отговорност като премиер. А пита ли Борисов?