Home » Новини » Малцинствата са два пъти по-склонни да останат безработни
received 1124369934691706 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Малцинствата са два пъти по-склонни да останат безработни

Малцинствата са два пъти по-склонни да останат безработни

Пандемията значително увеличава дискриминацията на британския пазар на труда, според проучване. Над една четвърт от всички млади британски малцинства са безработни. Профсъюзът на TUC говори за структурен расизъм – и призовава премиера Джонсън да действа.

Според проучване безработицата сред младите чернокожи, азиатци и членове на други малцинства във Великобритания се е увеличила значително повече, отколкото сред белите по време на пандемията на короната. Процентът сред БАМЕ (чернокожи, азиатци и етнически малцинства) на възраст между 16 и 24 години е скочил от 18,2 на 27,3%, заяви синдикатът на TUC.
При белите хора на същата възраст тя се е променила само от 10,1 на 12,4%. Генералният секретар на TUC Франсис О’Грейди заяви, че непропорционалният ефект върху младите членове на BAME е допълнително доказателство за расизъм на пазара на труда. “Covid премахна всякакво съмнение, че расизмът съществува на нашите работни места и в обществото.” Анализът показва, че това се случва рано, около 16-годишна възраст.

Разследването идва след като синдикати, благотворителни организации и активисти подписаха съвместно изявление до премиера Борис Джонсън. Те го призовават да предприеме мерки за прекратяване на структурния расизъм и неравенството.

„При по-голям риск от коронавирус“
“Ако работниците от малцинствата са били задържани на работните си места, знаем, че е по-вероятно да работят на зле платени и несигурни работни места, които ги излагат на по-голям риск от вируса”, каза О’Грейди пред Guardian. Това е допълнително доказателство за структурната дискриминация, довела до непропорционално висока смъртност за тези групи от коронавирус.

Проучването също така показва, че през лятото на 2020 г. са уволнени повече млади работници, отколкото като 2019 г. Това се дължи на факта, че младите хора често работят в отрасли, засегнати от пандемията, като гастрономията. Индустрията на хотелиерството и ресторантьорството загуби 18% от работните си места по време на пандемията.

Където младите хора работят, обяснява защо е по-вероятно да бъдат засегнати от спиране на работата. Една пета от всички млади работници са в отпуск, повече от която и да е друга възрастова група. Сега синдикатът призовава правителството да обяви, че субсидиите за заплати ще продължат да се изплащат, докато са необходими в пълен отпуск.

От: 1den.bg

2021-03-27
x

Check Also

Пада голяма тайна, свързана с Иво Карамански

Mомчетата се прибират към поделението си, след като са работили на строителен обект в кв. ...