in

Мария Петрова: Виновните за трафика на органи трябва да понесат отговорност

Когато липсва работеща система, всички ставаме свидетели на това. В две посоки са нещата, които трябва да последват. Трябва да прекратим тази порочния практика и виновните да понесат отговорност. И втора – да се създаде нов механизъм за контрол, така е тези порочни практики да не могат да се повторят. Това каза по 7/8 ТВ адвокат Мария Петрова – адвокат по медицинско право относно изнесената информация за трафик на органи в болница „Лозенец“.

Въпросът не е как е допускано, а как ние като общество сме го допуснали. Тези хора не са случайно там. Те трябва да носят отговорност. Първо трябва да ги попитаме дали са знаели. След като се тиражира, че знаели и са сезирали контролни органи, но са си замълчали, защо тогава не са последвали оставки и уволнения на тези, които са по-надолу по веригата?!

Когато имаме трансплантация от живи донори, това не е нещо, което се случва спорадично и спешно. Това е нещо, което се организира-отнема месец, два, три. Тези документи отиват в „Медицински надзор“. Там хора проверяват какви са тези хора, чии граждани са и т. н.. По закон, когато има такъв тип трансплантации, трябва да има нотариално заверена декларация, че даден човек иска да стане донор. Много лесно може да се провери кой е нотариуса. Тези документи са съставени след това.  Всичко на хартия лесно изчезва и лесно се появява. Далеч не е проблемът само в болница „Лозенец“.  Проблеми с трансплантациите има в глобален мащаб. Но решение също има и то е в контрола и прозрачността.

Фрог Нюз

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

991 ratio zlatica izhvyrleno bebe

Говори бащата на бебето, хвърлено от тераса в Златица

0afd0e6a302b4cc6ae4a818464424fbb

Бойко Рашков: Прокуратурата бърза с проверката на подслушването, за да съдейства на ГЕРБ