Home » Новини » Мария Петрова: Виновните за трафика на органи трябва да понесат отговорност

Мария Петрова: Виновните за трафика на органи трябва да понесат отговорност

Сподели новината

Когато липсва работеща система, всички ставаме свидетели на това. В две посоки са нещата, които трябва да последват. Трябва да прекратим тази порочния практика и виновните да понесат отговорност. И втора – да се създаде нов механизъм за контрол, така е тези порочни практики да не могат да се повторят. Това каза по 7/8 ТВ адвокат Мария Петрова – адвокат по медицинско право относно изнесената информация за трафик на органи в болница „Лозенец“.

Въпросът не е как е допускано, а как ние като общество сме го допуснали. Тези хора не са случайно там. Те трябва да носят отговорност. Първо трябва да ги попитаме дали са знаели. След като се тиражира, че знаели и са сезирали контролни органи, но са си замълчали, защо тогава не са последвали оставки и уволнения на тези, които са по-надолу по веригата?!

Когато имаме трансплантация от живи донори, това не е нещо, което се случва спорадично и спешно. Това е нещо, което се организира-отнема месец, два, три. Тези документи отиват в „Медицински надзор“. Там хора проверяват какви са тези хора, чии граждани са и т. н.. По закон, когато има такъв тип трансплантации, трябва да има нотариално заверена декларация, че даден човек иска да стане донор. Много лесно може да се провери кой е нотариуса. Тези документи са съставени след това.  Всичко на хартия лесно изчезва и лесно се появява. Далеч не е проблемът само в болница „Лозенец“.  Проблеми с трансплантациите има в глобален мащаб. Но решение също има и то е в контрола и прозрачността.

Фрог Нюз

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената