Home » Новини » Министър Стоилов: Нямам конфликт с Рашков заради Гешев

Министър Стоилов: Нямам конфликт с Рашков заради Гешев

Сподели новината

В правителството, а и персонално между мен и вътрешния министър Бойко Рашков, няма конфликт заради главния прокурор Иван Гешев. Г-н Рашков заяви, че ще подаде сигнал на базата на доказателства, с които разполага. Когато такъв сигнал постъпи, аз ще го разгледам. Това каза пред „Алтернативата“ правосъдният министър Янаки Стоилов.

Според него ефективността на прокуратурата трябва да се изразява не толкова в мерките, които тя налага в досъдебното производство, а в нейните обвинителни актови, които да получат крайна реализация чрез присъдите, които издава съдът. По думите на министъра на правосъдието този баланс е нарушен. „Освен това обществото няма голямо доверие както в прокуратурата, така и в съда. Действията на прокуратурата по най-високите етажи на властта не убеждават нито българските граждани, нито европейските институции, че у нас се води последователна и решителна борба премахване на мутризацията у нас“, отбеляза Стоилов.

Според него са ни необходими срочни действия в правосъдието. Друга слабост на българската съдебна система, по думите му, била невисоката степен на предвидимост на крайния резултат.

„Нека да продължи дискусията за това дали прокуратурата да остане в системата на съдебната власт. Ние обаче трябва да решим към какво се стремим. Например в Италия самите прокурори са силно децентрализирани. Стоят ред въпроси, които не трябва да бъдат извеждани като супервъпроси, които пренебрегват системния подход за решаването на проблема“, коментира още министърът на правосъдието.

Стоилов изрази надежда да бъде сформирано редовно правителство, което заедно с Народното събрание да започне решаването на въпросите, които не търпят отлагане и не изискват квалифицирани мнозинства.

„Не бих искал да мислим само през образа, че просто местим фигурите на шахматната дъска. Преди това имаме по-важен въпрос – да решим дали играем табла или шах“, предупреди той.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената