in

Можело значи! Орязаха парите за саниране на болници и се появиха средства за медицински хеликоптери

След като служебният кабинет ревизира и пренаписа изготвения от ГЕРБ План за възстановяване, който трябва да докара у нас 12.6 млрд. лева от Брюксел, изведнъж се оказа, че има достатъчно средства за закупуване на цели седем медицински хеликоптера. Как? Намалиха се предвидените средства за саниране на болници.

Ревизираният план бе допълнен с 11 нови проекта. Един от тях е именно за покупката на медицински хеликоптери и за изграждане на съответната необходима инфраструктура.

Новината е добра. България е единствената страна в Европейския съюз, която все още няма изградена система HEMS. Заедно с нас бе Хърватия, но страната започна процедура за откриване на подобна служба. У нас обаче подобен дебат започва да се води едва след някой тежък инцидент и обикновено затихва след няколко дни. 

За нуждата от медицински хеликоптери се заговори преди месеци, когато икономистът Владимир Каролев изчезна в планината, а спасяването му продължи над 10 часа. В началото на месец януари тази година пък в Стара планина изчезнаха няколко туристи. Един човек загина. Акцията по спасяването на оцелелите продължи 11 часа. Точно тогава се заговори за продадения през 2019 г. единствен медицински хеликоптер, изпратен в Грузия заради невъзможността на фирмата да го поддържа. 

What do you think?

26 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

9e34ad2b0 ochite 1 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Пуснаха от ареста Митьо Очите

Пуснаха от ареста Митьо Очите

77b2b8eff emanuil23 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Адв. Емануил Йорданов: Гешев не знае ли, че закъснялото падане от власт е по-болезнено?

Адв. Емануил Йорданов: Гешев не знае ли, че закъснялото падане от власт е по-болезнено?