Home » Новини » Москва не вярва в ядрен отговор от Запада и това ѝ дава смелост

Москва не вярва в ядрен отговор от Запада и това ѝ дава смелост

Сподели новината

Войната в Украйна подкопа доверието на Русия в нейните конвенционални сили и увеличи значението за Москва на нестратегическите ядрени оръжия като средство за възпиране и победа над НАТО в потенциален бъдещ конфликт. Това се посочва в доклад на Международния институт за стратегически изследвания, цитиран от „Ройтерс“.

Нестратегическите ядрени оръжия са всички ядрени оръжия с обсег до 5500 км, като се започне от тактически оръжия, предназначени за използване на бойното поле – за разлика от стратегическите ядрени оръжия с по-голям обсег, които Русия или САЩ биха могли да използват, за да нанасят удари по територията на другата страна.

Институтът повдигна въпроса дали Русия може да бъде насърчена да използва нестратегически ядрени оръжия с убеждението, че на Запада му липсва решимостта за ядрен отговор.

„Руското възприемане на липсата на надеждна воля от страна на Запада за използване на ядрени оръжия или за приемане на жертви в конфликт допълнително засилва агресивната мисъл и доктрина на Русия за нестратегическите ядрени оръжия“, се посочва в доклада.

Отбелязва се, че логиката на използването на нестратегически ядрени оръжия би била да ескалира конфликт по контролиран начин, „или да попречи на САЩ и НАТО да се включат, или да ги принуди да прекратят войната при руски условия“.

Москва отрича да използва ядрени заплахи, но няколко от изявленията на президента Владимир Путин от началото на войната в Украйна бяха тълкувани като такива от Запада – като се започне от първия ден на руската инвазия, когато той предупреди за „последствия, с които никога не сте се сблъсквали във вашата история“ за всеки, който се опита да попречи или заплаши Русия.

Предупрежденията му обаче не спряха САЩ и техните съюзници от НАТО да предоставят масивна военна помощ на Украйна, включително модерни оръжейни системи, които бяха немислими в началото на войната.

Путин се противопостави на ястребовите призиви за промяна на обявената от Русия доктрина, която позволява ядрена употреба в случай на „агресия срещу Руската федерация с конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено“. Той обаче промени позицията на Русия по ключови ядрени договори и обяви, че разполага тактически ядрени оръжия в Беларус.

Западни анализатори и политици следят отблизо дебата между руските военни експерти за това дали Москва трябва да свали прага си за употреба на ядрени оръжия.

Миналата година руският анализатор Сергей Караганов говори за необходимостта да се заплашва с ядрени удари в Европа, за да се сплашат и „отрезвят“ враговете на Москва.

Уилям Алберк, автор на доклада на Международния институт за стратегически изследвания, посочва, че Караганов е част от по-широка дискусия в Русия относно неуспеха на нейните военнослужещи да спечелят войната в Украйна решително и бързо.

„Те се страхуват, както става ясно от собствените им дебати, че това допълнително ни е насърчило, така че ето защо този ядрен дебат се случва сега – те смятат, че „трябва да направим нещо друго, за да изплашим страхотно Съединените щати“.

Той заяви, че западното разузнаване ще може да улови редица сигнали, ако Русия действително се готви да използва нестратегически ядрени оръжия.

Те ще включват движение на оръжия от централно хранилище до въздушна база и евентуално конвенционални удари в близост до планираната целева зона, за да неутрализират радарите и противоракетната отбрана.

В този момент Путин вероятно ще се премести в ядрен бункер и ще постави цялата система за ядрено командване и контрол на Русия в повишена готовност в случай на масивен ядрен отговор от страна на Съединените щати, отбеляза Алберк.

По негови думи всяко използване на нестратегическите ядрени оръжия ще изисква Москва да изчисли правилната „доза“, за да принуди своите противници да отстъпят, вместо да предизвика цикъл на ескалация.

Въпросът как да се отговори на такъв сценарий е това, което „държа плановиците на САЩ будни цяла нощ“, посочи Алберк, който преди това е работил в Пентагона и НАТО.

„След като другата страна премине ядрения праг, как предотвратявате логиката на ескалация – ескалация до унищожение? Как я сдържате, как я възпирате? Това е един от най-трудните проблеми, това е проблем, който съществува от зората на ядрената ера“.

Поставете оценка:
3

Оценка 3 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар